Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kijev tvrdi da Rusija planira veliku kopnenu ofanzivu u novoj godini

Preuzmite sliku

Ukrajina je optužila Rusiju da planira široku kopnenu ofanzivu za početak nove godine, uprkos nedavnim ruskim vojnim neuspjesima.

Predsjednik Volodimir Zelenski i visoki zvaničnici upozorili su da se Kijev i njegovi saveznici moraju čuvati samozadovoljstva.

Ofanziva bi mogla doći u istočnoj regiji Donbasa, na jugu ili čak prema Kijevu, kažu visoki generali.

Zapadni analitičari tvrde da se sposobnost Rusije za uspješne ofanzivne kopnene operacije brzo smanjuje.

Najviši britanski vojni oficir, admiral Sir Tony Radakin, izjavio je u ovoj sedmici da će se rat samo pogoršati za Moskvu, za koju je dodao da se sada suočava sa kritičnim nedostatkom artiljerijske municije.

U nizu brifinga za medije, ukrajinski ministar odbrane Oleksej Reznikov rekao je kako se uvećavaju dokazi da Rusija, koja je pretrpila niz gubitaka na bojnom polju, planira novu široku ofanzivu.

On je spekulisao da bi se to moglo dogoditi u februaru kada će polovina od 300.000 vojnika koje je Rusija regrutirala u oktobru da podrže rat u Ukrajini završiti obuku.

– Drugi dio mobilizacije, otprilike 150.000 ljudi, treba da se pripremi najmanje tri mjeseca. To znači da pokušavaju započeti naredni val ofanzive vjerovatno u februaru, kao prošle godine. To je njihov plan – izjavio je Reznikov za The Guardian, prenosi BBC.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,