Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kijev: Dadilje u podrumu klinike održavaju na životu bebe surogat majki

Preuzmite sliku

Zbog rusko-ukrajinskog rata, mnoge bebe koje su rodile surogat majke ne mogu da se spoje sa biološkim porodicama u drugim zemljama, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog rata je državljanstvo novorođenčadi nejasno jer prema ukrajinskom zakonu njihovi biološki roditelji moraju biti prisutni kako bi potvrdili nacionalnost.

Prije rata, klinika u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu pružala je usluge vantjelesne oplodnje i surogat majke porodicama, od kojih većina nije mogla imati bebu zbog zdravstvenih problema.

Sada, zbog rata porodice koje žive van Ukrajine ne mogu doći u Kijev po svoje bebe. Iz tog razloga, dvadesetak beba rođenih od surogat majki čeka svoje biološke porodice u podrumu klinike u Kijevu.

Dadilje i njegovatelji na klinici ulažu velike napore da bebe održe na životu.

Sivlatana Sitatuk, zadužena za brigu o bebama, izjavila je da nisu očekivali da Rusija napadne Ukrajinu.

“Kada su ovdje počele eksplozije, brzo smo uzeli samo djecu i spustili se u podrum ne ponijevši ništa, uključujući i odjeću. A, sada smo ratni zarobljenici. Ova djeca čekaju dolazak svojih roditelja. Potrebna im je ljubav i naklonost. Naravno da im pružamo tu ljubav i naklonost. Volimo ih. Želimo da se rat završi kako bi ova djeca što prije upoznala svoje roditelje”, kazala je Sitatuk.

Argentinski par, kojem zbog rata nije preporučeno da putuje u Ukrajinu, došao je u Kijev po svaku cijenu.

Argentinska porodica, koja nije željela da se otkrije njihov identitet, izjavila je za AA da su proces započeli prije otprilike godinu i po kako bi dobili bebu preko surogat majke u Ukrajini.

“Uprkos ratu, došli smo ovdje iz Argentine da uzmemo našu bebu i odvedemo je kući. Ono što vidim ovdje je srceparajuće. Nije lako preći granicu, putovati u Ukrajinu, stići ovdje. Veoma smo sretni što smo uspjeli da dođemo”, poručio je ovaj par.

Argentinska majka, koja je uz veliki rizik došla u Kijev po kćerku, kazala je da je nisu mogli ostaviti tu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,