Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Katolička crkva prikupila 20 miliona eura odštete za žrtve seksualnog zlostavljanja

Preuzmite sliku

Katoličke biskupije u Francuskoj prikupile su 20 miliona eura za odštetu za hiljade djece koja su bila žrtve seksualnog zlostavljanja od svećenstva, saopćio je Fond zadužen za prikupljanje novca.

Crkveni dužnosnici bili su pod jakim pritiskom da prepoznaju i obeštete žrtve nakon što je francuska istraga potvrdila rašireno zlostavljanje maloljetnika od strane svećenika i đakona Crkve koje datira iz 1950-ih.

– To je prvi korak. Crkva je ispunila svoju predanost – rekao je predsjednik Fonda Selam Gilles Vermot-Desroches za AFP nakon što se njegov odbor sastao u ponedjeljak.

Početnih pet miliona eura bit će izdvojeno za zahtjeve za odštetu koje će razmatrati nezavisno vijeće osnovano nakon izvještaja o zlostavljanju, objavljenog u oktobru.

Utvrđeno je da je svećenstvo zlostavljalo 216.000 maloljetnika tokom posljednjih sedam desetljeća, a broj se popeo na 330.000 kada se uračunaju tužbe protiv dužnosnika Crkve, poput učitelja u katoličkim školama.

Komisija koja je izradila izvještaj osudila je “sistemski karakter” napora da se svećenstvo zaštiti od krivičnog progona i pozvalo je Crkvu da žrtvama plati vlastitim sredstvima, umjesto da traži od župljana da skupljaju novac.

Eric de Moulins-Beaufort, voditelj Biskupske konferencije Francuske (CEF), rekao je da će Crkva rasprodati nekretnine i iskoristiti svoja finansijska sredstva, a možda i uzeti bankovne kredite kako bi prikupila novac, ali je rečeno i župljanima da mogu dati donacije u fond.

Vermot-Desroches nije pružio detaljnu analizu izvora početnih 20 miliona eura prikupljenih sredstava, ali je rekao da su prikupljanju pridonijeli pojedini biskupi i “ogromna većina” biskupija širom Francuske.

Udruženja žrtava zahtijevale su isplatu odštete koja bi Crkvu koštala desetke miliona eura.

Rašireni slučajevi seksualnog zlostavljanja u Crkvi širom svijeta postali su jedan od najvećih izazova za papu Franju, koji je izrazio stid zbog toga nakon što je objavljena francuska istraga, javlja AFP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje