Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kapacitet 60.000 ljudi: Otvorena najveća džamija u modernoj Turskoj (FOTO)

Preuzmite sliku

Najveća džamija izgrađena u modernoj Turskoj Camlica u Istanbulu otvorena je za vjerske obrede.

Riječ je o novoj džamiji koja je smještena na uzdignutom brdu Camlica na azijskoj obali Bosfora. Nova istanbulska ljepotica izgrađena je u osmansko-seldžučkom stilu sa elementima moderne gradnje i zbog izgleda i položaja već predstavlja upečatljiv simbol grada na Bosforu.

Džamija je otvorena jutrošnjim ezanom za sabah-namaz i to povodom noći Lejletu-r-regaib koja obilježava početak triju svetih mjeseci u hidžretskom kalendaru.

Impozantni kompleks, pored džamije, sadrži i muzej, umjetničku galeriju, knjižaru, konferencijsku dvoranu, umjetnički atelje i veliki parking.

 • “Uporedo s džamijom, izgrađeni su i popratni objekti, kao i uređenje pejzaža i rekreacijskog parka na površini od 80-90 dunuma. Izgrađen je i tunel koji će olakšati pristup vozilima“, kazao je čelnik Udruženja za izgradnju i očuvanje džamija i kulture u Istanbulu Ergin Kulunk.

  Ističući kako je želja bila da džamija bude izgrađena u turskom stilu, Kulunk je kazao da je na konkursu izabran projekt dvije arhitektice koji je dodatno dorađen tako da džamija predstavlja djelo osmanske, seldžučke, ali i moderne gradnje.

  Džamija je inspirirana djelima Mimara Sinana, ali nije njihova kopija. Dimenzije džamije pune su simbolike. Bogomolja ima šest munara, koje predstavljaju imanske šarte, odnosno šest stubova islama. Četiri (sa tri šerefa) su visoke po 107,1 metar, a dvije (sa dva šerefa) su visoke po 90 metara.

 • Glavna kupola džamije visoka je 72 metra i predstavlja 72 nacije nastanjene u Istanbulu, dok druga kupola visoka 34 metra simbolizira registracijsku oznaku tog grada. U unutrašnjosti kupole napisano je 16 Allahovih imena, a na površini od 220 metara bit će ispisana sura al-Feth.

  Na upečatljivim ulaznim vratima džamije ispisani su pojedini ajeti iz sure Ali Imran.

  Džamija može primiti više od 60.000 vjernika (oko 25.000 u unutrašnjosti, 12.500 u dvorištu te u vanjskom dvorištu oko 22.500).

  U džamiji je moguće i istovremeno klanjati osam dženaza-namaza.

  Iako je još uvijek u upotrebi projektni naziv Camlica džamija, taj vjerski kompleks će na dan svečanog otvorenja dobiti novi naziv, a očekuje se da ga svečano otvori turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. (Anadolija)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,