Ponedjeljak, 23. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Kako možete pregovarati s Putinom? Pa on je kao krokodil koji vam je zgrabio nogu i ne pušta!”

Preuzmite sliku

‘Kako možete pregovarati s krokodilom kad vam je noga u njegovim zubima? To je poteškoća s kojom se Ukrajinci suočavaju‘

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da će mirovni pregovori o Ukrajini vjerovatno propasti uspoređujući razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom s pregovorima s krokodilom koji vas drži u zubima.

Johnson je rekao da je imati posla s Putinom kao s “krokodilom koji vam drži nogu u čeljusti” i dodao da je od ključnog značaja da Zapad nastavi s naoružavanjem Ukrajine.

Premijer je to izjavio na putu za Indiju, gdje će pokušati potaknuti svog kolegu Narendru Modija da prekine svoju neutralnost prema ratu u Ukrajini. Umanjio je očekivanja da će Indija prekinuti svoje dugogodišnje veze s Rusijom.

Indija, koja je najveći kupac ruskog oružja i uvozi njezinu naftu, bila je suzdržana na glasovanju u Ujedinjenim narodima kad je osuđena ruska invazija i nije uvela sankcije Moskvi.

“Vrlo je teško vidjeti kako Ukrajinci sad mogu pregovarati s Putinom s obzirom na njegov očiti nedostatak dobre vjere”, rekao je Johnson novinarima.

“Njegova je strategija, očito je, pokušati zgrabiti što više Ukrajine i možda imati poziciju moći u nekoj vrsti pregovora”.

Johnson je rekao da su se svjetski čelnici, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, suglasili u ovosedmičnom razgovoru da će nastaviti opskrbljivati ​​Ukrajinu oružjem, uključujući topništvom, jer je Rusija intenzivirala svoje napade na ukrajinski istok.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,