Srijeda, 15. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kako je Turska održala Švedskoj lekciju iz humanosti

Emrullah Gulusken, turski državljanin kojemu je u Švedskoj potvrđen koronavirus te tamo nije primljen u bolnicu, po naredbi turskog ministra zdravstva prebačen je zajedno s porodicom u Tursku, avionom za medicinsku evakuaciju Ministarstva zdravstva Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Avion koji je danas poletio s aerodroma u Malmou oko 9 sati po lokalnom vremenu, s 47-godišnjim Emrullahom i njegovo troje djece, sletio ja na aerodrom Esenboga u Ankari. Uz sve mjere zaštite zdravstveni radnici su ušli u avion, obavili sve neophodne kontrole, nakon čega je Gulusken prebačen u Gradsku bolnicu u Ankari.

Kćeri turskog iseljenika danas su zahvalile predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i ministru zdravstva Fahrettinu Koci zbog inicijative koju su pokrenuli kako bi njihovom ocu bio pružen adekvatan medicinski tretman.
Cijela ova priča počela je nakon što je kćerka Samira na društvenim mrežama objavila videozapis i ispričala slučaj njenog oca.

‘Živim s porodicom u Švedskoj. Moj otac je prije 11 dana dobio temperaturu i počeo osjećati poteškoće u disanju. Javili smo se ljekarima, ali nažalost niko nije došao. Danima smo zvali više puta, ali niko nije odgovorio na naše pozive’, poručila je u videozapisu.

U međuvremenu, Ambasada Turske u Štokholmu i Direkcija za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) stupili su u kontakt s porodicom Gulusken. Ministar zdravstva Fahrettin Koca razgovarao je sa Samirom i dobio informacije o zdravstvenom stanju njenog oca.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje