Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kako izgubiti vozačku dozvolu u Evropi

Preuzmite sliku

Blijesak saobraćajne kamere često je neugodno iznenađenje s kojim se susreo skoro svaki vozač. Kolika i kakva se kazna ‘krije’ iza blijeska, uveliko varira u evropskim zemljama.

Portal Speading Europe istražio je kolike su cijene za prekoračenja brzine u zemljama Evrope u naselju, van naselja i na autoputu, prenosi Al jazeera.

Najmanje kazne u Poljskoj

U Poljskoj, Luksemburgu, Austriji i Litvaniji su kazne najmanje. Za prekoračenje brzine od + 21 kilometar na sat (km/h), kazna iznosi 48 eura. Vozačka dozvola se oduzima samo u prekoračenju u naseljenom mjestu od 50 i više kilometara na sat, dok se van naselja i na autoputu ne gubi vozačka za prekoračenja.

U Luksemburgu se za isto prekoračenje plaća 49 eura, u Austriji 50, a u Litvaniji od 28 do 86 eura.

Norveška kažnjava zatvorom

Najstrožija evropska država je Norveška. Ukoliko vozač u naseljenoj zoni (ograničenje 50 km/h) prekorači brzinu za više od 21 km/h, plaća kaznu od 923 eura. Pri vožnji bržoj od 76 km/h se gubi vozačka dozvola.

Uz veliku novčanu kaznu, norveški zakon nalaže obaveznu 18-dnevnu zatvorsku kaznu za previsoke brzine. Ta brzina u naselju iznosi 96 kilometara na sat. Van naselja, gdje je ograničenje 80 km/h, zatvorska kazna se služi pri vožnji od 136 km/h, a na autoputu kod vožnje brže od 175 km/h.

Švicarska takođe ima velike kazne, sa mogućom zatvorskom kaznom, ali ne i obaveznom. Za prekoračenje od +21 km/h u naselju, vozač u Švicarskoj će platiti 560 eura.

Na listi ‘strogih’ država nalazi se i Slovenija, koja, iako ne kažnjava zatvorom, kod prekoračenja u naseljenoj zoni naplaćuje kaznu od 500 eura, van naselja 160 eura i na autoputu 80 eura.

Velike kazne su i u Danskoj, gdje se za prekoračenje od 21 km/h u naselju, plaća kazna od 405 eura.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,