Srijeda, 11. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kad grad brine o svojim stanovnicima: Oko 400 beskućnika u Istanbulu prezimit će na suhom i toplom

Zimski period koji je sa sobom donio i vrlo niske temperature osjetio se i u Turskoj, posebno među stanovnicima koji nemaju krov nad glavom.

No, o onima bez krova nad glavom, barem kad je riječ o Istanbulu, ima ko da brine. Uprava grada Istanbula je ovih dana sklonila sa ulice skoro 400 beskućnika i smjestila ih u jednu istanbulsku sportsku dvoranu.

 • kad-grad-brine-o-svojim-stanovnicima-oko-400-_trt-bosanski-35805
 • U sportskoj dvorani Zeytinburnu trenutno zimu provode 392 stanovnika Istanbula, među kojima je 18 žena. Za zbrinjavanje stanovnika koji zimski period provode na ulicama zadužena je istanbulska policija.

  Osim što im je na ovaj način omogućeno da hladne dane i noći provode u toplom i suhom, beskućnicima su u sportskoj dvorani omogućeni i zdravstveni pregledi, a dobiju i pribor za zadovoljenje osnovnih higijenskih potreba, kao i čistu garderobu.

  – Penzionisani pravnik sanjao da otvori biblioteku, a već tri godine živi na ulici –

  Među beskućnicima koji su zbrinuti u sportskoj dvorani Zeytinburnu nalazi se i penzionisani advokat Erdogan Gencel (80). Kaže kako već tri godine živi na ulici.

  Penizonisan sam 1990. godine, jer sam bio već jako umoran od posla. Nažalost, nisam uspio kupiti stan. Puno sam kupovao knjige i u početku svoje karijere besplatno sam branio mlade na sudu. Oduvijek sam sanjao da otvorim biblioteku, nažalost, nisam uspio“, kazao je on.  (Anadolu Agency)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,