Nedjelja, 24. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Južna Osetija čeka ‘signal’ iz Moskve za referendum o priključenju Rusiji

Preuzmite sliku

Novi predsjednik odmetnute gruzijske regije Južne Osetije je izjavio da treba pričekati signal iz Moskve prije održavanja referenduma o pridruženju Rusiji.

Moskva je priznala nezavisnost Južne Osetije i obalne regije Abhazije nakon kratkog rata s Gruzijom 2008. godine te im osigurala izdašnu finansijsku pomoć, stanovnicima ponudila rusko državljanstvo te rasporedila svoje vojnike.

Alan Glagoev, koji je pobijedio predsjednika na odlasku Anatolija Bibilova na izborima održanim tokom vikenda, za Tass je izjavio da bi Rusija trebala dati zeleno svijetlo za referendum o pridruženju Južne Osetije.

Presedan za događanja u Ukrajini

“Ovo nije jednostran proces. Moramo razumjeti našeg strateškog partnera [Rusiju]. Čim dobijemo signal, čim bude jasno da je kucnuo čas, mi ćemo zasigurno taj referendum održati”, rekao je Glagoev.

Odnos Moskve prema Južnoj Osetiji i Abhaziji postavio je presedan za najnovija događanja u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 21. februara priznao ukrajinske oblasti Donjeck i Luganjsk kao nezavisne i tri dana kasnije izvršio invaziju na Ukrajinu, pod izlikom zaštite ruskog stanovništva od “genocida” kojeg provode ukrajinske snage.

Gruzija je saopćila da su planovi o bilo kakvom referendumu neprihvatljivi.

Potezi Južne Osetije u smjeru pridruživanja Rusiji bi zasigurno izazvali snažnu osudu Zapada. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje