Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Još jedan napad ekoloških aktivista: U Rimu bacili supu na skupocjenu sliku Van Gogha

Preuzmite sliku

Italijanski aktivisti za zaštitu životne sredine supom su isprskali zaštitno staklo iza kojeg je slika holandskog umjetnika Vinsenta Van Gogha izložena u Rimu, prenio je francuski list Mond i dodao da slika nije oštećena, dok aktivisti protestuju zbog upotrebe fosilnih goriva i klimatskih promjena.

Četvero aktivista italijanske grupe “Ultima Generazione” (Posljednja generacija) gađala je Van Goghovu sliku iz 1888. godine, ulje na platnu “Sijjač i zalazak sunca” izloženu u Rimu u sklopu izložbe posvećene tom holandskom umjetniku, prenosi Nova.rs.

Kasnije je ta grupa na Twitteru napisala da je njena akcija “vapaj koji se ne može izjednačiti sa jednostavnim vandalizmom”.

“Nenasilne direktne akcije biće nastavljene sve dok građani ne dobiju odgovore od svojih vlada na svoje zahtjeve da zaustave gas i ugalj i investiraju u obnovljive izvore energije”, navela je ta organizacija.

Italijanske vlasti su reagovale ocjenjujući da je napad na umjetnost “odvratan čin koji mora da bude oštro osuđen.”

“Kultura koja je osnova našeg identiteta, mora da se brani i štiti, a nikako da se koristi za razne oblike protestovanja”, navele su nove italijanske vlasti.

Ta akcija dolazi poslije niza sličnih incidenata posljednjih nedjelja u Evropi, dok svijet umjetnosti od Pariza do New Yorka osuđuje vandalizam ekoloških aktivista.

Ekološki aktivisti su nedavno u muzeju u Londonu pljusnuli čorbu od paradajza na zaštitno staklo iz kojeg su slavni Van Gogovi “Suncokreti”.

Aktivisti u berlinskom muzeju su bacili krompir-pire na zaštitno staklo slike “Stogovi sijena” francuskog umetnika Kloda Monea.

U muzeju u Hagu aktivisti su gađali sliku “Djevojka sa bisernom minđušom”, holandskog baroknog slika Johanesa Vermera.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,