Utorak, 21. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Johnson: ‘Britanija kao Hulk, što luđi, to jači i uvijek pobjegne’

Britanski premijer Boris Johnson uporedio je Veliku Britaniju s fiktivnim superjunakom Nevjerovatnim Hulkom, u intervjuu u kojem je ponovno naglasio svoju odlučnost da izvede Veliku Britaniju iz EU 31. oktobra.

Johnson je kazao da će pronaći način za zaobilazak odluke parlamenta, prema kojoj mora zatražiti odgodu Brexita ako ne sklopi sporazum s Evropskom unijom.

“Što je Hulk luđi, to je i jači”, kazao je Johnson za Daily Mail.

“Hulk je uvijek pobjegao, koliko god se činilo da je čvrsto vezan, takva je ova zemlja. Izaći ćemo 31. oktobra”, dodao je.

Britanski je premijer rekao kako je “vrlo samouvjeren”, uoči sastanka s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom u ponedjeljak.

“U toku su dobri, jako dobri razgovori o o adresiranju pitanja sjevernoirske granice. Golem je napredak postignut”, rekao je Johnson za Daily Mail, bez dodatnih detalja.

Frustracije Brucea Bannera

Johnson je povukao paralelu između britanske pozicije u razgovorima o Brexita i frustracije koju je je osjećao Bruce Banner, koji bi, kada se naljuti, postao Nevjerovatni Hulk.

Kao Hulk, ponašao bi se jako destruktivno.

“Banner je možda bio vezan okovima, ali kada bi bio isprovociran, razbio bi ih”, rekao je.

 • Britanski parlament je više puta odbio sporazum s EU-om, Johnsonove prethodnice Therese May, a ovoga mjeseca je odbacio napuštanje EU-a bez sporazuma.

  Johnson je kazao da želi ispregovarati novi sporazum s EU-om bez ‘backstopa’, zaštitnog mehanizma koji osigurava da i nakon Brexita neće biti granice između Irske i Sjeverne Irske. EU je do sada inzistirala na ‘backstopu’, a Velika Britanija nije predstavila alternativu.

  Pitanje ‘backstopa’ je ključno za podijeljenu Sjevernu Irsku.

  Irski nacionalisti su oštro protiv vraćanja granice, a zbog mogućeg uvođenja granice nedavno objavljene ankete pokazuju da po prvi puta većina stanovnika Sjeverne Irske, njih 51 posto, želi ujedinjenje s Irskom.

  Johnson se ove sedmice sastao s predstavnicima Demokratske unionističke stranke, koja u parlamentu podržava konzervativce, a oštro se protivi ‘backstopu’.

  Međutim, prije nekoliko dana su iz DUP-a dali naznaku da bi mogli popustiti.

  Različiti rezultati anketa

  Ranije u subotu, konzervativni klub zastupnika napustio je još jedan član, bivši državni sekretar Sam Gyimah koji je prešao u proevropsku Liberalno demokratsku stranku.

  Prema anketi Opiniuma, izrađenoj za novine Observer, podrška konzervativcima narasla je na 37 posto, od prijašnjih 35, u proteklih nekoliko sedmica, dok Corbynovi laburisti imaju podršku 25 posto Britanaca.

  Liberalni demokrati bilježe mali pad podrške, od prijašnjih 17 na sadašnjih 16 posto, dok Farageova stranka Brexit i dalje ima podršku 13 posto Britanaca.

  S druge strane, istraživanje ComResa za Sunday Express, pokazuje da konzervativce podržava 28 posto građana, dok ih je, po prijašnjoj anketi podržavalo 30 posto, što je mala prednost ispred laburista, koje podržava 27 posto građana.

  Prema ComResovoj anketi samo 12 posto, od dvije hiljade ispitanih, misli kako se britanskom parlamentu može vjerovati da radi pravu stvar za zemlju. (Agencije)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje