Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jeftinih stanova u Njemačkoj i dalje – nema

Preuzmite sliku

Preko dvije godine je prošlo od kad je vlada najavila goleme planove u izgradnji stanova u njemačkim gradovima. Promijenilo se nije gotovo ništa: povoljnih stanova jednostavno nema.

 • Bračni par Fischer je baš na Staru godinu 2019. dobio kobnu vijest: nakon što su 36 godina živjeli u stanu u berlinskoj četvrti Schöneberg, vlasnik im otkazuje stanarski ugovor. U Njemačkoj je to moguće na primjer ako vlasnik sam želi stanovati u tom stanu, što je tu donekle slučaj: vlasnik treba taj stan za svoju kćer. Ipak, poveli su sudski spor protiv tog otkaza – ali nemaju previše iluzija, piše Deutsche Welle.

  Treba naći stan. U Berlinu. Koji će moći plaćati, oboje su službenici, ali će za stan moći platiti najviše 800 eura – uključujući troškove. Već i to je čitava trećina njihovih primanja i mnogo više nego što su do sad plaćali. Naravno da su prvo tražili stan sličan ovom: “Bilo bi dobro da je negdje tu u blizini jer smo naravno navikli na ovaj naš kvart nakon svih tih silnih godina. Tu živi i moja porodica, a tu je i rodica kojoj treba njegu”, objašnjava Petra Fischer.

 • Stan “ode” u nekoliko minuta…

  Dvije, dvije i pol sobe, lijepo bi bilo imati i balkon. Ali makar ovi pedesetogodišnjaci traže već više od godinu dana i poslali su oko 120 pisma interesa, nisu došli ni blizu nekog stana za njih. Koriste i internet i oglase gradskog stambenog ureda, traže preko prijatelja i poznanika – ali takvih stanova ima veoma malo. A ako se pojave, oni nisu niti u užem krugu.

  Oglasi na internetu se isključuju često već nakon par sati, a i barem negativne odgovore primaju rijetko – puno je previše onih koji se zanimaju za takav stan. Bračni par Fischer – zato jer su zaposleni i razmjerno pristojno zarađuju – nemaju pravo aplicirati i na socijalne stanove. Najbliže svom snu o novom stanu su došli u jednoj novogradnji, ali on im je bio previše skup.

 • U Njemačkoj ima gradova i čitavih područja koja odumiru, ali u metropolama i sveučilišnim gradovima stanarine lete nebu pod oblake. Portal Immowelt je konstatirao kako su stanarine na primjer u Berlinu od 2009. do 2019. narasle za 109%. Berlinsko komunalno gospodarstvo HOGOWE za svaki stan koji ponudi u prosjeku primi 300 pisama kojim se izražava zanimanje.

  Ako dobijete otkaz…

  Lukas Siebenkoten, predsjednik njemačkog udruženja stanara DMB svjedoči o katastrofalnom stanju: “Ko je do sad imao koliko-toliko povoljan stan koji sad mora napustiti, taj jedva ima ikakve šanse naći nešto slično po istoj cijeni.” Najgore prolaze ljudi kao bračni par Fischer: koji zarađuju taman toliko da onda ne mogu zatražiti pomoć države za stan.

  Udruženje socijalnog stanovanja može tek ponoviti staru činjenicu: jedva da se u metropolama još grade stanovi gdje bi i stanarine bile povoljne. Profesor sociologije stanovanja Frank Eckard tom problemu dodaje i kako je sve više samačkih domaćinstava, a u izuzetno “skupim” gradovima kao što su München ili Frankfurt gotovo polovicu tih stanara čine starije osobe. “Za investitore je potpuno nezanimljivo nešto graditi za takvo stanovništvo: to znači visoki troškovi i razmjerno maleni prihodi od stanarine”.

 • Matthias Günther iz instituta Pestel je početkom ovog mjeseca objavio kako u Njemačkoj trenutno nedostaje 670.000 stanova – prije svega u povoljnijem spektru cijene. A i socijalnih stanova je sve manje: kako navodi udruženje Socijalnog stanovanja, svake godine s tržišta nestaje 43.000 takvih stanova.

  Stotine hiljada stanova

  Udruženje stanara traži korjenitu promjenu: izgradnju najmanje 80.000 socijalnih stanova godišnje, više nego dvostruko koliko ih se gradilo od 2017. do 2019. Barem desetina tih stanova treba biti prikladna i za invalidne osobe, a traži i podršku u gradnji 60.000 stanova godišnje u metropolama gdje je tolika potražnja za stanovima.

  Politika je svjesna tog problema i još 2018. su njemačka vlada, pokrajine i općine objavile goleme planove: čak 1,5 miliona novih stanova do jeseni 2021. Iz Berlina se čuje kako se stanovi doista grade, ali stanje na tržištu se jedva išta promijenilo. 23. februara se u Berlinu održava novi takav sastanak na kojem bi se trebalo čuti što je ostalo od tih obećanja.

  U udruženju Socijalnog stanovanja se već čuju očajnički zahtjevi: pogotovo sad kad sve više zaposlenih radi kod kuće jasno je kako će i mnoge tvrtke smanjiti površinu svojih ureda. Doista, proteklih godina su milioni kvadratnih metara uredskih prostora postali prazni – ali kažemo “očajnički zahtjev” jer se preinaka uredskog u stambeni prostor tek veoma rijetko isplati. Treba potpuno drugačiji raspored prostorija, instalacije, grijanje… U pravilu je jeftinije srušiti uredsku zgradu i sagraditi stambenu.

  Bračni par Fischer nema drugog izlaza nego tražiti dalje. “Pitanje je: kad ćemo stvarno morati izaći, kamo da idemo?” – pita Petra Fischer. Nade je sve manje – i sad su već odavno zaboravili i na balkon i na “svoju” četvrt nego traže bilo gdje u Berlinu. Ali već se spremaju i na najgoru opciju: staviti svoj namještaj u neko skladište i preseliti kod prijatelja ili rodbine. I tražiti dalje.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,