Petak, 1. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Jedna se zemlja već ponudila organizovati Eurosong 2023. godine ako pobijedi Ukrajina

Preuzmite sliku

Ako pitate kladionice, Ukrajina je već pobijedila na Eurosongu. Kladionice Kaluš orkestru daju nevjerovatnih 60% šanse za pobjedu, a kvota na ukrajinske predstavnike trenutno je 1.33. Za usporedbu, kvota na drugog favorita, Ujedinjeno Kraljevstvo, je 7, a za, recimo, Srbiju, kvota je 67.

Atmosfera oko rata u Ukrajini zaista bi Kaluš orkestru mogla pomoći da se domogne pobjede na Eurosongu, a mnogi se pitaju šta bi se s takmičenje dogodilo iduće godine s obzirom na to da bi Kijev, po običaju Eurosonga, trebao biti domaćin. Tim se pitanjem jutros bave i brojni svjetski mediji.

Ako Ukrajina večeras pobijedi na Eurosongu, malo je vjerovatno da bi ta zemlja bila u poziciji da bude domaćin iduće godine, s obzirom na pitanja finansija, sigurnosti i dostupne infrastrukture nakon trenutnog sukoba.

Ako zemlja pobjednica ne može iz finansijskih ili drugih razloga organizirati Eurosong, dužnost domaćina obično se dodjeljuje nekoj od većih evropskih zemalja.

To se dogodilo i 1980. godine, kada je Izrael odbio biti domaćin drugi put zaredom. Izrael je pobijedio 1978. i ugostio Eurosong naredne godine, ali za još jedno izdanje država nije imala sredstava. Takmičenje je održano 1980. u Nizozemskoj.

Organizator Eurovizije, Evropska radiodifuzijska unija, nije komentarisala šta bi se moglo dogoditi sljedeće godine ako Ukrajina pobijedi. Međutim, Šveđani su se ponudili da će oni ugostiti Eurosong 2023. godine ako ove godine pobijedi Ukrajina.

“Naravno da se nadamo da će Švedska odnijeti pobjedu u subotu, ali smo također primijetili da je Ukrajina favorit i da postoji velika vjerovatnost da će odnijeti pobjedu, kaže štokholmska ministrica finansija Anna König Jerlmyr.

Rekla je da su već kontaktirali ukrajinskog veleposlanika te im ponudili organizaciju Eurosonga ako Ukrajina pobijedi.

Inače, ta bi zadaća mogla dopasti i neku od zemalja “velike petorke”: Ujedinjeno Kraljevstvo, Italiju, Francusku, Španiju i Njemačku, koje se automatski kvalifikuju za finale svake godine. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,