Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jedna od najvećih brakorazvodnih parnica: Mora bivšoj supruzi platiti 583 miliona dolara

Preuzmite sliku

Londonski trgovac naftom i plinom mora bivšoj supruzi platiti 583 miliona dolara ili 41,5 posto svog bogatstva, u jednoj od najvećih brakorazvodnih parnica u historiji Engleske, prenose mediji.

Šezdesetjednogodišnjak, čiji identitet nije objavljen, upoznao je 44-godišnju suprugu 1989. u Moskvi gdje je studirala, a vjenčali su se četiri godine poslije, stoji u dokumentima suda u Londonu.

Muškarac rođen na Kavkazu zaradio je golemo bogatstvo u ruskom energetskom sektoru, prodavši 2012. udio u svojoj kompaniji za 1,37 milijardi dolara.

Njegova supruga porijeklom iz istočne Europe koja je u braku bila kućanica, postala je britanska državljanka 2000. i podizala dvoje djece u Surreyu južno od Londona.

Ona je rekla da je suprugova imovina vrijedna više od milijarde dolara “stečena u dugom braku uz jednak doprinos obiju strana bogatstvu obitelji”, stoji u presudi.

Dodala je kako joj je kuća u Londonu potrebna da bi bila blizu dvojici sinova, a vila na jugu Francuske da bi ih mogla viđati tokom ljetnih praznika.

Sudija je u sklopu nagodbe ženi dodijelio i luksuzni automobil Aston Martin vrijedan 300.000 funti te zbirku moderne umjetnosti procijenjenu na 90 miliona funti.

Bivši muž, koji ima doživotnu dozvolu boravka u Britaniji, nije osporavao odluku suda, ali je tvrdio da je ipak više od bivše supruge pridonio obiteljskom bogatstvu. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,