Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jedna doza vakcine možda neće biti dovoljna zaštita od koronavirusa

Preuzmite sliku

Stručnjaci smatraju da jedna doza vakcine protiv koronavirusa vjerovatno neće biti dovoljno efikasna. Do ovakvog mišljenja došli su nakon istraživanja koja su pokazala da antitijela u organizmu nestaju za nekoliko nedjelja, odnosno mjeseci.

To znači da je imunitet na koronavirus nakon primanja vakcine privremen, piše Business Insider.

Zbog toga struka smatra da će osoba morati da primi najmanje dvije doze vakcine kako bi imala efikasnu zaštitu od koronavirusa.

Pojedini smatraju da će se morati redovno da rade revakcinaciju. Farmaceutske kompanije već se pripremaju za mogućnost da će svako morati da dobije najmanje dvije doze vakcine. Među tim kompanijama su “Pfizer” i “Moderna.”

Međutim, izazov će biti uvjeriti ljude da prime dvije doze. Već postoji problem izražen u činjenici da manje od jedne trećina mladih žena ne želi da primi drugu dozu vakcine protiv HPV-a, a što je potrebno za efikasnu zaštitu.

To nije jedini problem. Ako se ispostavi da će biti potrebne dvije doze, onda to znači da će biti potrebno proizvoditi više ampula, injekcija i češće posjećivati zdravstvene ustanove.

Pretpostavka o učestalijoj vakcinaciji proizilazi iz mišljenja stručnjaka da osoba može više puta da se zarazi koronavirusom, što sa nekim drugim virusima nije slučaj. Ali, ne postoje jasni dokazi da je to zaista tako.

Podsjećanja radi, prije nekoliko dana objavljeno je da su stručnjaci sa Oxforda razvili vakcinu za koju tvrde da je sigurna i da dobro utiče na imunološki sistem. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,