Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jedini preostali planinski glečer u Švedskoj izgubio dva metra visine

Preuzmite sliku

Jedini preostali planinski glečer u Švedskoj izgubio je još dva metra visine u proteklih godinu dana zbog rasta temperature vazduha usljed klimatskih promjena, saopštio je Univerzitet Stokholm.

Planinski masiv Kebnekaise, odnosno njen južni vrh, do 2019. godine bio je najveći u Švedskoj, ali je sada drugi nakon što se jedna trećina glečera otopila.

Sjeverni vrh ove planine, gdje ne postoji glečer, sada je najviši i Švedskoj.

“Južni vrh planine Kebnekaise izmjeren je 14. avgusta i iznosi 2.094,6 metara iznad nivoa mora, što je najniže od početka mjerenja četrdesetih godina (20. vijeka)”, navodi se u saopštenju.

Smanjenje vrha i promijenjeni izgled snježnih nanosa uglavnom se mogu objasniti porastom temperature vazduha, ali i promjenom uslova vjetra, koji utiču na to gdje se snijeg nakuplja zimi, navodi se u saopštenju.

Ove promjene odražavaju sve topliju klimu u Švedskoj. U nedavnom izvještaju UN navodi se da je globalno zagrijavanje prouzrokovalo otapanje glečera u tolikoj razmjeri da je skoro izmaklo kontroli.

Masiv Kebnekaise nalazi se oko 150 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga u skandinavskim planinama koje se prostiru na velikim dijelovima sjeverne Norveške i Švedske i dio su svjetske baštine Laponije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,