Nedjelja, 16. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jaroslaw Kaczynski: Njemačka želi Evropsku uniju pretvoriti u Četvrti rajh

Preuzmite sliku

Zamjenik poljskog premijera i lider vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski optužio je novu njemačku vladu da pokušava pretvoriti Evropsku uniju u federalistički “Četvrti njemački rajh”, u intervjuu objavljenom u petak, piše Euronews.

I neki drugi vodeći ljudi PiS-a nedavno su upotrijebili istu frazu kako bi opisali namjere nove berlinske koalicione vlade lijevog centra prema Evropi. Postoje zemlje koje ,,nisu oduševljene perspektivom izgradnje njemačkog Četvrtog rajha na temeljima EU”, rekao je predsjednik stranke Pravo i pravda (PiS) za poljski krajnje desničarski dnevnik GPC.

Prema Kaczynskom, koji je i potpredsjednik poljskog premijera zadužen za nacionalnu sigurnost, izraz “Četvrti njemački Rajh” nema nikakve negativne konotacije, ,,jer to nije referenca na Treći rajh već Prvi, odnosno Sveto rimsko carstvo.” Tokom nedavne posjete novog njemačkog kancelara Olafa Scholza Poljskoj, njegov poljski kolega Mateusz Morawiecki opisao je podršku njemačke koalicione vlade većem federalizmu u Evropskoj uniji kao ,,utopijsku i zbog toga i opasnu” i ponovio da njegova vlada podržava koncept “Evropa suverenih nacija”.

Kaczynski, koji se generalno smatra glavnim kreatorom bilo koje značajne promjene u Poljskoj, dodao je u intervjuu da ,,ako bismo mi Poljaci pristali na takvu submisivnost u modernom dobu, bili bismo degradirani na mnogo načina”.Napao je i Evropski sud pravde (CJEU), za koji je rekao da je ,,osnovni instrument koji se koristi za nametanje federalističkih ideja.”

“Sud EU može tumačiti evropsko pravo i donositi zaključke koje mi smatramo nelegitimnim. I on to i radi”, dodao je Kaczynski.

Poljska vlada u sukobu je s Evropskom komisijom zbog restrukturiranja pravosuđa u zemlji, za koje EU vjeruje da predstavlja politizaciju sudaca. Evropska komisija već je pokrenula nekoliko postupaka protiv Varšave zbog pravosudne reforme, a podnijela je i tužbe Evropskom sudu pravde, što je izazvalo duboki razdor između Varšave i Bruxellesa. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje