Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jahta ruskog tajkuna zapela u Norveškoj zbog bizarnog razloga, lokalci se smiju: ‘Kući možeš veslajući!‘

Preuzmite sliku

Luksuzna jahta Ragnar u vlasništvu Vladimira Stržalkovskog (67) zapela je u luci na sjeveru Norveške i ne može je napustiti iako spomenuti ruski bogataš nije na listi sankcioniranih ruskih oligarha.

Razlog je vrlo prozaičan: dobavljači goriva u gradu Narviku u čijoj je luci zapela 68-metarska jahta ne žele im prodati gorivo.

“Kući mogu ići veslajući”, izjavio je za norvešku televiziju NRK, a prenose njemački mediji, jedan od tamošnjih dobavljača benzinskih i dizelskih goriva Sven Holmlund.

Inače, jahta Ragnar trebala je isploviti iz Narvika prema Spitzbergenu i potom otploviti do Grenlanda.

Međutim, već sedmicama je vezana u luci na sjeveru Norveške. Kapetan Ragnara Rob Lancaster za televiziju NRK požalio se: “Mogu reći da sam užasnut. Svi članovi posade, nas 16, smo zapadnjaci i nemamo ništa s vlasnikom. Uprkos tome, nas se diskriminiše. Lokalni dobavljači jednostavno nam odbijaju prodati gorivo iako plovimo pod zastavom Malte i iako nemamo ruske članove posade”.

Vlasnik luksuzne jahte Vladimir Stržalkovski nekadašnji je oficir KGB-a, koji je u toj službi u vrijeme SSSR-a navodno surađivao s Vladimirom Putinom. Stoga slovi i kao dobar Putinov prijatelj. Bio je od 1999. do 2004. na poziciji zamjenika u više ruskih ministarstava, a jedno je vrijeme bio i ministar turizma. Do 2015. je bio potpredsjednik Bank of Cyprus, a njegove poslovne aktivnosti sada su uglavnom povezane s turizmom i sportom. Od 2018. Stržalkovski sjedi u upravi nogometnog kluba Dinamo Moskva.

Zanimljivo je da su sankcije Zapada među prvima pogodile Stržalkovskog i 2014. godine iako ni tada nije bio na listi sankcionisanih. Međutim, kako je tada izvještavao ugledni njemački Spiegel, sankcije su vrlo brzo pogodile njegovu kompaniju Neva, osnovanu početkom 90-ih, koja je bankrotirala. Radilo se o putničkoj agenciji koja je bila najveći ponuđač aranžmana u Rusiji, a presudilo joj je to što je bila osigurana kod kuće iz imperija drugog Putinova bliskog saradnika, bankara Jurija Kovalčuka koji se našao pod sankcijama Zapada.

Sama luksuzna jahta već se neko vrijeme prodaje, cijena – 69,5 miliona eura. Može se unajmiti za 40.000 eura sedmično. Inače ima luksuzne kabine i wellness zonu, otvoreni kamin i biblioteku, garažu za amfibijska vozila, kao i “parkirno mjesto” za helikopter. Specifična je po tome što spada u red brodova ledolomaca klase Polar Code 5, pa je pogodna za plovidbu prema Zemljinim polovima. (jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje