Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izraelska vojska ubila pet Palestinaca

Preuzmite sliku

Izraelske snage izvele su niz hapšenja tokom vikenda protiv pripadnika Hamasa širom okupirane Zapadne obale, što je izazvalo oružane sukobe u kojima je ubijeno pet Palestinaca, a dva izraelska vojnika su teško ranjena.

Bilo je to najsmrtonosnije nasilje između izraelskih snaga i Palestinaca na Zapadnoj obali u posljednjih nekoliko sedmica. U regiji je posljednjih mjeseci zabilježen porast sukoba, a tenzije su potaknute izgradnjom izraelskih naselja, i posljedicama krvavog rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze u maju.

Izraelska vojska je saopćila da je nekoliko sedmica pratila pripadnike Hamasa i da su racije započete kao odgovor na neposredne prijetnje, javlja AP.

Izraelski premijer Naftali Bennett pohvalio je izraelske snage, rekavši da su djelovale “kako se očekivalo. Sukobile su se s neprijateljem i mi ih u potpunosti podržavamo.”

U saopćenju, vojska je navela da je krenula u pet istovremenih racija, a vojnici su otvorili vatru nakon što se na njih pucalo na dvije lokacije. Navodi se da je pet Palestinaca ubijeno, a nekolicina drugih uhapšeno.

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo je da su dvojica Palestinaca ubijena iz vatrenog oružja u blizini grada Jenina na sjeveru Zapadne obale, a tri su ubijena u Bidduu, sjeverno od Jerusalema.

Hamas je potvrdio da su četvorica poginulih, uključujući sva tri ubijena u Bidduu, njihovi pripadnici. Palestinski zvaničnici rekli su da je među poginulima i 16-godišnji dječak.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,