Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Palestinci tvrde: U oslobađanju četiri taoca, Izraleci su ubili 210 i ranili 400 ljudi

Preuzmite sliku

Noa Argamani izraelska je državljanka kineskog podrijetla. Na videosnimci koja je objavljena u izraelskim medijima nakon Hamasovog napada prikazano je kako ju otmičari  voze na motociklu dok 25-godišnjakinja viče: “Nemojte me ubiti!”

Izraelska vojska objavila je da je spasila četiri taoca u Gazi koje su oteli pripadnici palestinskog pokreta Hamas tokom napada na izraelsku teritoriju 7. oktobra prošle godine.

Prema tvrdnjama vojske, svi su dobrog zdravlja. U međuvremenu, Izrael nastavlja s napadima na centralni dio Gaze.

– Nakon komplicirane operacije spasili smo četiri izraelska taoca živa iz Gaze – objavila je izraelska vojska. Prema izraelskim snagama, četiri taoca u dobi od 21 do 40 godina oteta su 7. oktobra prošle godine kada su pripadnici Hamasa upali na muzički festival Nova u Izraelu blizu granice s Gazom, prenosi STA.

Prema izraelskim oružanim snagama, sva četiri taoca su dobrog zdravlja i prebačeni su u bolnicu na liječenje, prenosi njemačka novinska agencija DPA. Prema izraelskoj vojsci, operacija spašavanja odvijala se na dvije različite lokacije u izbjegličkom kampu Nuseirat u središtu Gaze.

Trojica muškaraca i jedna žena, koje su s muzičkog festivala Nova u južnome Izraelu 7. oktobra prošle godine oteli militanti na čelu s Hamasom, prevezeni su u bolnicu na ljekarski pregled, objavila je vojska, dodavši da su u dobrome zdravstvenom stanju.

Njihova imena su Noa Argamani (25), Almog Meir Jan (21), Andrej Kozlov (27) i Shlomi Ziv (40).

Noa Argamani izraelska je državljanka kineskog podrijetla. Na videosnimci koja je objavljena u izraelskim medijima nakon Hamasovog masakra prikazano je kako ju teroristi voze na motociklu dok 25-godišnjakinja viče: “Nemojte me ubiti!”

Kozlov, Rus koji se preselio u Izrael 2022., radio je kao zaštitar na festivalu kada je otet. Jan je pokušao pobjeći s festivala. On i prijatelj stigli su do njegovog automobila i pokušali pobjeći, ali hamasovci su ih brzo zaustavili. Ziv je također radio kao dio osiguranja na festivalu.

Izraelska vojska ranije je objavila da napada “terorističku infrastrukturu” u području kampa Nuseirat i provodi operacije u centralnom dijelu Gaze.

U međuvremenu, vlasti u Gazi navode da su izraelske snage izvele “brutalan napad na izbjeglički kamp Nuseirat”, u kojem su prema navodima Palestinaca ubili 210 i ranili 400 ljudi. Izrael je također izvodio zračne napade u blizini bolnice Al Aqsa u Deir el-Balahu, ubivši ili ranivši i desetke civila. Tijela poginulih leže na ulicama, ali spasioci ne mogu doći do ranjenih, objavila je bolnica.

Prema posljednjim podacima palestinskih vlasti, u izraelskoj ofanzivi na Gazu, koja je započela 7. oktobra prošle godine kao odgovor na napad palestinskog pokreta Hamas na izraelski teritorij, ubijeno je najmanje 36.800 ljudi, a više od 83.500 ih je ranjeno.

Napad Hamasa odnio je 1.139 života u Izraelu i uzeo 251 taoca, od kojih je 116 još zarobljeno u Gazi, dok je 41 mrtav, navodi izraelska vojska, prenosi STA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,