Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izraelska policija ubila mentalno poremećenog Palestinca

Preuzmite sliku

Izraelska policija u okupiranom istočnom Jerusalemu ubila je mentalno poremećenog Palestinca nakon što nije razumio njihovo upozorenje da stane, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako navode lokalni izvori, izraelska policija je kod El-Esbata, jednog od ulaza džamije Al-Aksa, pucala u 32-godišnjeg Iyada Hayrija Hallaka i ubila ga.

Izraelski policajci su ubili Palestinca pod sumnjom da je nosio pištolj i da se nije pridržavao upozorenja da stane.

Ipak, kasnije kod ubijenog Palestinca nije pronađeno oružje, a ispostavilo se da je bio na putu prema školi koja se nalazi u dijelu Starog Grada.

Lokalni mediji navode da Palestinac, s mentalnim poteškoćama, nije poštovao naredbu policije jer nije shvatio upozorenje da stane.

Iz izraelske policije saopćeno je da je Hallak nosio predmet sličan pištolju te da je pokušao pobjeći nakon upozorenja da stane.

U saopćenju se navodi da ga je policija pokušala uhvatiti te da je pritom teško ranjen nakon čega je podlegao na licu mjesta.

Ofer Cassif, izraelski zastupnik koji predstavlja Palestince koji žive u Izraelu, izjavio je da je ubistvo Hallaka samo rezultat politika izraelske vlade prema Palestincima.

“Incident u Jerusalemu može se opisati samo kao policijsko ubistvo. Policija je samo sprovela u djelo politike i provokacije koje možemo čuti u hodnicima Vlade. Sada se svaki Palestinac smatra ‘teroristom’ dok ne dokaže suprotno”, napisao je Cassif na Twitter nalogu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje