Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izrael: Kopnena operacija u Gazi mogla bi trajati mjesecima

Preuzmite sliku

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je u nedjelju da bi očekivana kopnena operacija u Pojasu Gaze “mogla trajati mjesecima”, objavili su lokalni mediji, prenosi Anadolu.

“Ovo bi trebali biti posljednji kopneni manevri u Gazi, jer nakon njih više neće biti Hamasa. Trebat će mjesec, dva, tri, ali na kraju više neće biti Hamasa”, rekao je Gallant tokom sjednice Operativnog zapovjedništva zračnih snaga u blizini granice s Pojasom Gaze.

Poručio je da “ništa ne može zaustaviti izraelsku vojsku.

“Operativna strana manevara je kombinacija dvije stvari: kapaciteta zračnih snaga i kopnenih operacija“, istakao je Gallant, prenose novine “Yedioth Ahronoth”.

Ranije u nedjelju, izraelska vojska najavila je da će intenzivirati zračne napade na Pojas Gaze s ciljem smanjenja prijetnji s kojima bi se njene snage mogle susresti u Gazi, u pripremi za sljedeću fazu rata, misleći na kopnenu operaciju.

Izraelska vojska nastavila je intenzivne zračne napade na Gazu u kojima su uništili cijele četvrti.

Najmanje 4.651 Palestinac, uključujući 1.873 djece, ubijen je u izraelskim napadima na Gazu.

Neodređeni broj ljudi zarobljen je ispod ruševina.

Izrael bombarduje Gazu od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra, te je cijelu enklavu stavio pod blokadu, ostavljajući 2,3 miliona stanovnika s malo hrane, vode, goriva i medicinskih potrepština.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje