Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izrael: Četvrta doza vakcine protiv covida peterostruko povećava antitijela

Preuzmite sliku

Sedam dana nakon primitka četvrte doze vakcine protiv covida-19 antitijela se peterostruko povećavaju, rekao je izraelski premijer Naftali Bennett u utorak, pozivajući se na preliminarne nalaze izraelske studije.

“Sedam dana nakon primitka četvrte doze s većom sigurnoću znamo da je četvrta doza sigurna”, rekao je Bennett u medicinskom centru Sheba.

Sheba u sklopu studije daje svojem osoblju drugu dopunsku dozu vakcine u jeku porasta zaraze omikron varijantom koronavirusa.

“Druga vijest je ta da se sedam dana nakon primitka četvrte doze vakcine vidi petostruko povećanje antitijela kod vakcinisane osobe”, rekao je Bennett novinarima.

“To najvjerovatnije znači značajan porast protiv infekcije i… hospitalizacije te (teških) simptoma”, kazao je on na engleskom jeziku.

Izrael ima vodeću ulogu u proučavanju učinaka vakcine protiv Covida-19 kao zemlja koja je najbrže potpuno provakcinisala šire stanovništvo prije godinu dana te jedna od prvih zemalja koja je počela vakcinisati ljude s trećom, dopunskom, dozom.

Sada su počeli vakcisati s četvrtom dozom vakcine Pfizer/BioNTecha osobe starije od 60 godina, radnike u zdravstvu te imunokompromitirane pacijente. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,