Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izbor novih nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a: Pat pozicija između Italije i Holandije

Preuzmite sliku

Generalna skupština Ujedinjenih nacija održala je izbore za pet nestalnih članica Vijeća sigurnosti za naredne dvije godine, ali pri izboru predstavnika Zapadne Evrope došlo je do “pat“ pozicije između Italije i Holandije, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija najvažniji je izvršni organ UN-a i broji 15 članica od kojih je pet stalnih sa pravom veta na sve odluke, te deset nestalnih koje bira Generalna skupština na mandate od po dvije godine i to svake godine po pet.

Kasno sinoć Generalna skupština UN-a tajnim glasanjem u dva kruga izabrala četiri nove nestalne članice Vijeća sigurnosti i to Etiopiju iz Afrike, Boliviju iz grupe Latinske Amerike i Kariba, zatim Kazahstan kao predstavnika Azije i Pacifika i Švedsku kao jednu od dva mjesta rezervirana za grupu Zapadna Evropa i ostali.

Za drugo mjesto rezervirano za Zapadnu Evropu i ostatak svijeta vodila se izjednačena utrka između Italije i Holandije, ali niti jedna od tih država nije dobila potrebnu dvotrećinsku većinu ni u pet izbornih krugova.

Tokom pauze su šefovi diplomacija Italije i Holandije postigli dogovor da podijele dvogodišnji mandat na način da u Vijeću sigurnosti 2017. godine bude Italija, a 2018. godine Holandija.

Taj dogovor će danas biti tema na najavljenom sastanku zemalja iz grupe Zapadna Evropa i ostali, a naknadno će dogovor morati odobriti i Generalna skupština na novom glasanju.

Mandat aktuelnih nestalnih članica Vijeća sigurnosti Venecuele, Malezije, Novog Zelanda, Španije i Angole ističe 31. decembra, a u njihove fotelje će dan kasnije sjesti novoizabrane članice. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,