Petak, 6. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iz Kremlja poručuju: ‘Kijev provocira, ali ne krećemo u rat’

Preuzmite sliku

Zadnjih dana gotovo su svakodnevni sukobi sa separatistima, a istodobno Moskva gomila snage na ukrajinskoj granici zbog čega je kritiziraju Kijev i nekoliko zapadnih prijestolnica

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov odbacio je u nedjelju mogućnost rata s Ukrajinom, koju danima brine gomilanje ruskih snaga na njezinim granicama.

– Nitko ne kreće putem rata, i niko ne prihvaća mogućnost rata – izjavio je Peskov u razgovoru na državnom kanalu Rusija 1, objavljenom navečer u Moskvi.

– Niko ne prihvaća mogućnost građanskog rata u Ukrajini – dodao je i garantovao da “Rusija neće ostati ravnodušna na sudbinu rusofonih stanovnika koji žive na jugoistoku” Ukrajine, gdje od 2014. traje rat između postrojbi Kijeva i proruskih separatista.

Moskva drži da je taj rat s više od 13.000 žrtava, ukrajinski građanski rat, no Kijev i Zapad smatraju da Rusija pruža vojnu, političku i financijsku podršku pobunjenicima.

Zadnjih dana gotovo su svakodnevni sukobi sa separatistima, a istovremeno Moskva gomila snage na ukrajinskoj granici zbog čega je kritiziraju Kijev i nekoliko zapadnih prijestolnica.

Ukrajina drži da bi Kremlj mogao pronaći izgovor za pokretanje velike vojne operacije.

Kremlj nije demantovao ta kretanja postrojbi, ali garantuje da nikome ne prijeti, već optužuje Kijev da “provocira kako bi pogoršao stanje na bojišnici”.

– Rusija poduzima sve kako bi pomogla u rješenju sukoba. I tako ćemo nastaviti – izjavio je Peskov u razgovoru.

Činilo se da su borbe u zastoju od primirja zaključenog u ljeto 2020., ali zadnjih sedmica reaktivirane su. Od početka godine ubijeno je 26 ukrajinskih vojnika, a 50 tokom cijele 2020.

Nastavak sukoba i kretanja ruskih postrojbi potaknuli su Kijev na brojne kontakte sa Zapadom. Washington, Berlin i Pariz garantuju Ukrajini podršku, a njemačka kancelarka Angela Merkel tražila je Putina da “smanji” rusku nazočnost na ukrajinskoj granici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,