Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Italijanke pokušale ilegalne migrante prokrijumčariti preko Hrvatske u Italiju

Preuzmite sliku

Protiv dvije Italijanke koje su za novac početkom ljeta iz BiH u Hrvatsku prebacile Pakistance i Indijce, u uskom prostoru duplog krova i tovarnom sanduku teretnjaka, ​Općinsko državno tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu i zatražilo da im se produlji istražni zatvor, saopštilo je tužilaštvo.

​​Tereti ih da su 22. juna u  23​:​40 sati u Vinjanima Gornjim ​nedaleko od Imotskog zajednički i dogovorno radi imovinske koristi počinile kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj​.​

Za prvookrivljenicu navode da je upravljala, dok je drugookrivljenica bila suvozač​ica u teretnom vozilu u koje su primile više državljana Pakistana i Indije iako su znale da se radi o ilegalnim migrantima koji su prethodno, pješice kroz šumu, prešli granicu iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku​ te nepoznatoj osobi u Mostaru platili od 600 do 800 eura (oko 1500 KM) za prijevoz preko Hrvatske do Italije​.

​”​Tereti ih se da su strane državljane smjestile u uzak prostor duplog krova tovarnog prostora u kojem nije bilo ventilacije zbog čega je, uslijed nedostatka zraka i velike topline, moglo doći do nesvjestice, gušenja i u konačnici smrti tih osoba.

​Dvoje su stranih državljana smjestile u tovarni sanduk, nakon čega su se, izmjenjujući se u upravljanju vozilom, imale namjeru prevesti do Italije, ali su ih policijski službenici zaustavili pri graničnoj kontroli na graničnom prijelazu Vinjani Gornji-Osoje​”, navodi tužilaštvo. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,