Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Italija traži odgovore nakon fatalnog pada žičare

Preuzmite sliku

Italijanske su vlasti u ponedjeljak, dan nakon kobnog pada žičare na sjeveru zemlje i 14 poginulih, obećale da će hitno istražiti tu nesreću.

Osnovano je posebno povjerenstvo koje će pomoći tužiteljima u istrazi, kazao je ministar infrastrukture Enrico Giovannini. Prema medijskim navodima, tužilaštvo razmišlja i o tome mogu li se u ovom slučaju primijeniti optužbe za ubistvoo iz nehaja.

U kabini se nalazilo 15 osoba, a žičara se u trenutku nesreće kretala od grada Stresija prema planinskom vrhu Mottarone. Samo je dvoje djece preživjelo nesreću, međutim, jedno od njih je kasnije u bolnici u Torinu podleglo ozljedama.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da su među poginulima i petero izraelskih državljana iz iste porodice. Preživjeli petogodišnjak izgubio je oba roditelja i mlađeg brata. Italijanski mediji su objavili da je teta s njim u bolnici.

Firma odgovorna za godišnje preglede žičare priopćila je da je posljednja provjera ispravnosti u novembru  2020. pokazala “da nema nepravilnosti”. Žičara je pregledana i 2016. godine nakon obnove. (N1)

Vezano: Tragedija u Italiji: Osmero ljudi poginulo u padu žičare

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,