Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Italija: Prosječna starost preminulih osoba je 80 godina, najmlađa žrtva imala 38

Preuzmite sliku

Talijanski institut za javno zdravstvo objavio je prve rezultate istraživanja posljedica koronavirusa među talijanskom populacijom.

U Italiji je trenutno 35.713 zaraženih, a samo u utorak preminulo ih je 475. Ukupno je u toj zemlji preminulo 2978 ljudi, a prema istraživanju studije instituta žrtve u prosjeku umru osam dana nakon prvih simptoma bolesti. U prosjeku, pacijenti su u roku od četiri dana nakon prvih simptoma hospitalizirani, a četiri dana kasnije umru.

Prosječna starost preminulih osoba je 80,5, a prosječna starost zaraženih osoba je 63 godine. Najmlađa žrtva imala je 38 godina, a riječ je o invalidu koji je bio teško bolestan. Među žrtvama je samo 30 posto žena, a njihova prosječna starost u vrijeme smrti je čak 83,6 godina.

Velika većina preminulih imala je dva ili tri velika zdravstvena problema, a najčešći su visok pritisak, srčane tegobe i dijabetes. U 97,2 posto slučajeva uzrok smrti bilo je zatajenje dišnih, a ostatak otpada na zastoj srca ili jetre.

Italija jesedmicama u izolaciji, ali stručnjaci nisu sigurni pomaže li ona u borbi s epidemijom. Broj zaraženih je i dalje u porastu, a u zadnjih par dana svakog dana je više od 3.000 novozaraženih. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,