Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Italija proglasila vanredno stanje nakon klizišta

Preuzmite sliku

Italijanska vlada proglasila je u nedjelju vanredno stanje nakon što je klizište na južnom otoku Ischia usmrtilo najmanje jednu osobu, a desetine se vode kao nestale.

Val blata i krhotina pogodio je gradić Casamicciola Terme rano u subotu ujutro, progutavši najmanje jednu kuću i odnijevši automobile u more, objavili su lokalni mediji i hitne službe.

Prva tranša od dva miliona eura pomoći puštena je na kraju vanrednog sastanka Vlade poslije kojeg je proglašeno vanredno stanje, potvrdio je ministar civilne zaštite Nello Musumeci.

Više od 200 spasilaca i dalje traga za desetak nestalih, dok stotine volontera, ali i drugi, do koljena u blatu, užurbano čiste ulice grada.

Vidljive su olupine automobila i autobusa koje je smrskalo klizište, a gromade blata su bile razbacane uokolo dok su bageri pokušavali osloboditi pristup kućama, automobilima i trgovinama.

– Planina se samo spustila, došlo je do devastacije trgovina, automobila, hotela i to se događalo već prije devet godina – kazao je AFP-u Salvatore Lorini.

Klizište je uzrokovano nedostatkom održavanja i prevencije “jer priroda je priroda, bio je zemljotres” životi su se mogli spasiti da je nešto učinjeno o pitanju prevencije klizišta, rekao je Lorini.

Poluotoku, u blizini Napulja, nisu strana vanredna stanja nakon zemljotresa, vulkanskih erupcija ili lošeg vremena, piše AFP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,