Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Italija obilježava Dan bijelih mantila i odaje počast medicinarima

Preuzmite sliku

U Italiji se danas prvi put obilježava Dan bijelih mantila kojim se odaje počast zdravstvenim radnicima koji snose najveći teret borbe protiv koronavirusa i pandemije COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Italijanski Senat je početkom novembra prošle godine proglasio 20. februar Danom bijelih mantila i to na prijedlog turskog režisera nastanjenog u Rimu Ferzana Ozpeteka, kojeg je prvi podržao predsjednik Udruženja pisaca i publicista Italije (SIAE) Giulio Rapetti Mogul. Nacionalna federacija hirurga i stomatologa Italije (FNOMCEO) organizirala je skup u Rimu na kojem je obilježen dan posvećen medicinarima, a prisustvovali su predsjednica italijanskog Senata Maria Elisabetta Alberti Casellati, šef Predstavničke skupštine Italije Roberto Fico i ministar zdravstva te zemlje Roberto Speranza.

Čelnica Senata Castellati poručila je da se ne smiju zaboraviti žrtva i trud koje su zdravstveni radnici uložili u borbi protiv koronavirusa.

“Bez zdravstva, nema ni ekonomskog boljitka. Vođeni tim stavom smo po brzom postupku usvojili prijedlog Ozpeteka i Mogula. Ovaj dan obilježavamo kako ne bi u zaborav pali oni dramatični mjeseci sa početka pandemije. Ovo je ujedno i dan odavanja počasti i odlikovanja svih onih koji su vlastite živote hrabro dali pomažući drugima“, kazala je Castellati.

Zdravstvenim radnicima se zahvalio i resorni italijanski ministar Speranza te je kazao da je na današnji dan prošle godine koronavirus registriran i u toj zemlji, ali da je situacija danas znatno drugačija.

“Danas imamo vakcine i terapije, ali rat još uvijek nije završen. Ne smijemo se opuštati, ali možemo sigurnije gledati u budućnost“, poručio je Speranza. Idejni tvorac Dana bijelih mantila u Italiji turski režiser Ozpetek je za AA kazao kako zdravstveni radnici vode hrabru i požrtvovnu borbu koje se treba sjećati i za 10 ili 20 godina.

“Moja dva prijatelja ljekara, među kojima je i jedan penzioner, vratili su se u bolnice početkom pandemije i ponovo obukli bijele mantile. Bili su to teški dani za Italiju i tada mi se i pojavila ova ideja. Italija je bila među prvim epicentrima pandemije u svijetu“, kazao je Ozpetek.

Ističući kako je koronavirus zadao šamar cijelom svijetu, režiser Ozpetek je pozvao na solidarnost među ljudima, a posebno prema onim koji su najteže pogođeni krizom. Od početka pandemije u Italiji je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo najmanje 95.235 oboljelih, uključujući i 325 doktora. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje