Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Italija na korak od lockdowna: Ograničavaju rad kafića i restorana, zatvaraju kina…

Preuzmite sliku

Italijanske vlasti su donijele odredbu po kojoj se do 18 sati moraju zatvoriti svi kafići i restorani, a potpuno se zatvaraju teretane, kina i javni bazeni, u nastojanju da se pokuša suzbiti ponovo ubrzano širenje koronavirusa u zemlji u kojoj svakodnevna stopa zaraze ponovno doseže nove neslavne rekorde.

Mjere na snagu stupaju u ponedjeljak kao rezultat dogovora vlade premijera Giuseppea Contea i regionalnih vlasti. Uslijedile su nakon dvodnevnih protesta u Napulju i Rimu protiv policijskog sata koji je prošle sedmice uveden u brojnim italijanskim regijama.

Svjesna golemih troškova koje za sobom povlači gašenje ekonomije, vlada u Rimu saopćila je da ne želi ponoviti sveopći lockdown, kakav je odredila u prvoj fazi krize. U saopćenju stoji da su vlasti prisiljene postpeno pojačavati restriktivne mjere s obzirom na to da se pandemija ponovo ubrzano širi, nakon zamijećenog usporenja tokom ljeta.

Nove stroge restrikcije

Uredbom se ljudi pozivaju da ne izlaze iz svojih domova ako ne moraju, da kontakte ograniče na članove uže porodice te da ne kontaktiraju s osobama izvan nje, no ne uvodi se obvezan policijski sat ni lockdown u cijeloj zemlji, a većina kompanija i trgovina ostaje otvorena.

No s ciljem suzbijanja daljnjeg širenja zaraze usluge što ih pružaju barovi i restorani bit će podložne brojnim kontrolama i moraju zatvoriti do 18 sati. Kina, kazališta, sportske dvorane i noćni klubovi bit će potpuno zatvoreni.

U skladu s novom odredbom nastava će se u tri četvrtine srednjih škola obavljati online da bi se ograničio fizički boravak učenika u školskim zgradama.

Italiju, koja je na početku izbijanja pandemije bila najpogođenija među industrijaliziranim državama, sada su u Evropi po broju zaraženih i mrtvih pretekle druge zemlje, među kojima su Španija, Francuska i Britanija, no broj novih slučajeva zaraze ponovno ubrzano raste, a zdravstvene su službe pod sve većim pritiskom.

U subotu su vlasti izvijestile o 19.644 slučaja zaraze u jednom danu, što je novi rekord, kao i o 151 smrtnom slučaju. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje