Utorak, 19. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje britanskog univerziteta: Mutacije koronavirusu ne omogućuju još brže širenje

Preuzmite sliku

Korona virus koji rezultira razvojem covida-19 neprestano mutira šireći se svijetom, no čini se da mu nijedna od trenutno uočenih mutacija ne omogućuje još brže širenje, objavili su naučnici s Instituta za genetiku University Collegea u Londonu (UCL). 

U istraživanju koje je koristilo globalne podatke o genomima virusa u 46.723 osobe oboljele od covida-19 iz 99 zemalja naučnici su otkrili više od 12.700 mutacija korona virusa.

“Nasreću, otkrili smo da nijedna od ovih mutacija ne utiče na još brže širenje covida-19”, rekla je Lucy van Dorp, profesorica s londonskog Instituta i jedna od glavnih istraživačica u istraživanju.

Dodala je da “ipak moramo biti jako oprezni i nastaviti s praćenjem tih novih mutacija, naročito u trenutku kada se postepeno uvode cjepiva.”

Otprije je poznato da virusi čitavo vrijeme mutiraju, a neki se, poput virusa gripe, mijenjaju i češće od drugih.

No dobro je to što je većina mutacija neutralna. Treba istaći da neke među njima mogu biti korisne, a druge štetne za virus, a posebno je važno voditi računa o tomu da ih neka cjepiva mogu učiniti manje učinkovitima, piše Reuters.

No kad se virusi mijenjaju u ovom smjeru, cjepiva se moraju redovito prilagođavati kako bi se garantovalo da će ih uspjeti učinkovito uništiti.

“Vijesti o cjepivima izgledaju sjajno”

Prva cjepiva koja su pokazala djelotvornost protiv bolesti što je izaziva korona virus trebala bi uskoro dobiti regulatorna odobrenja te bi se s cijepljenjem moglo početi i prije kraja godine.

Francois Balloux, profesor na londonskom University Collegeu, koji je također radio na istraživanju, rekao je da njeni rezultati zasad ne predstavljaju prijetnju učinkovitosti cjepiva protiv covida-19, no upozorio je da bi njegovo skoro uvođenje moglo izvršiti novi selektivni pritisak na mutaciju virusa, koji bi mogao pokušati zaobići reakciju čovjekova imunosnog sistema.

“Vijesti o cjepivima izgledaju sjajno”, rekao je. “Virus će u budućnosti možda pribjeći mutacijama, nastojeći izbjeći djelovanje cjepiva, ali sigurni smo da ćemo ih odmah uspjeti uočiti, što će nam omogućiti nadogradnju cjepiva na vrijeme bude li ona potrebna.”

Rezultati istraživanja mutacija, o kojima su preliminarna nerecenzirana otkrića objavljena još u maju, u cijelosti su, nakon što su prošla recenzije brojnih stručnjaka, objavljena u srijedu u časopisu Nature Communications.

Najčešće mutacije neutralne

Članovi istraživačkog tima s britanskog UCL-a, Univerziteta Oxford, s francuskog Univerziteta Réunion i Centra za međunarodnu saradnju u agronomskom istraživanju (CIRAD) analizirali su genome virusa 46.723 osobe s covidom-19 iz 99 zemalja, koje su prikupili do kraja jula 2020.

Među više od 12.706 identifikovanih mutacija, čini se da se njih oko 398 pojavilo više puta i neovisno jedan o drugome, kažu naučnici koji su se fokusirali na proučavanje 185 mutacija za koje su ustvrdili da su se pojavile neovisno najmanje triput za vrijeme pandemije.

Nisu otkrili dokaze o tomu da bilo koja uobičajena mutacija povećava mogućnost prijenosa virusa. Rekli su da su najčešće mutacije za virus bile neutralne. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje