Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraga smrti djevojčice zbog izazova na platformi TikTok

Preuzmite sliku

Javno tužilaštvo u Italiji pokrenulo je istragu smrti desetogodišnje djevojčice koja je učestvovala u takozvanoj “igri gušenja” na društvenoj mreži TikTok.

Nekoliko sati nakon što se saznalo za smrt devojčice Antonelle, koja je izazvala gnjev širom Italije, Ured za zaštitu podataka u Rimu odlučio je da TikTok, ako ne može sa sigurnošću da provjeri starost korisnika, mora da ga blokira najkasnije do 15. februara.

Iako prema pravilima TikToka korisnici ne mogu da budu mlađi od 13 godina, kompanija nije spriječila djevojčicu od 10 godina da napravi nalog, navele su italijanske vlasti.

Djevojčica iz Palerma u srijedu se zaključala u kupatilo i snimala se telefonom dok je pojas bade mantila stezala oko vrata, učestvujući u izazovu na TikToku u kojem je cilj bio što duže ostati bez vazduha, prenosi Deutsche Welle.

Njena petogodišnja sestra pronašla ju je u besvjesnom stanju. Ljekari su se borili za njen život, ali nisu uspjeli da je spase.

Javno tužilaštvo u Palermu pokrenulo je istragu zbog podsticanja na samoubistvo.

Vlasti Italije su navele da na platformi TikTok “nedostaje dovoljno pažnje za zaštitu maloljetnika” i osudile lakoću s kojom djeca mogu da se prijave na aplikaciju.

TikTok, platformaza dijeljenje video sadržajaveoma popularna među tinejdžerima širom svijeta, u vlasništvu je kineske kompanije ByteDance. U Evropi ima blizu 100 miliona korisnika.

“Sigurnost zajednice Tiktoka je naš glavni prioritet. Spremni smo u svakom trenutku na saradnju s vlastima u vezi istrage Antonelline smrti”, naveo je TikTok.

  • Roditelji djevojčice su rekli da nisu znali o čemu se radi i da im je njihova druga kćerka rekla da je Antonella igrala “igru gušenja”.

    Antonellin otac je rekao da je pretpostavljao da ona gleda plesne koreografije i druge video zapise na TikToku.

    Gradonačelnik Palerma Leoluca Orlando napisao je da je u šoku, kao i vjerovatno cijeli grad, i da je sada kasno za diskusiju o odnosu djece i mladih prema društvenim mrežama, “posebno u vrijeme pandemije, koja je ljude još više gurnula u digitalnu komunikaciju”.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,