Četvrtak, 4. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Istanbul: Mercedes diplomatskih tablica saudijskog konzulata pronađen na parkingu

Automobil diplomatskih tablica saudijskog konzulata pronađen je danas na parkingu u istanbulskom distriktu Sultangazi.

Pronalazak napuštenog automobila novi je detalj u okviru istrage koju o ubistvu novinara Jamala Khashoggija vodi tursko Državno tužilaštvo u Istanbulu.

Istanbulska policija potvrdila je da napušteni automobil diplomatskih registarskih tablica “34 CC 1736“ pripada Konzulatu Saudijske Arabije.

Policija je blokirala parking, a za pretres vozila čeka se odobrenje saudijskog konzulata.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Turska i Saudijska Arabija formirale su zajedničku radnu grupu koja istražuje taj slučaj. Provedena je istraga unutar saudijskog konzulata i unutar rezidencije generalnog konzula te zemlje u Istanbulu.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo. (TRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje