Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Istanbul: Isticale transparente na Međunarodni dan žena, policija ih rastjerala suzavcem

Preuzmite sliku

Turska policija upotrijebila je suzavac kako bi rastjerala više desetaka žena koje su se zadržale u središtu Istanbula, nastojeći okupljanjem u nedjelju navečer obilježiti Međunarodni dan žena.

Reutersovi izvjestitelji su nadomak Trga Taksim vidjeli nekoliko stotina žena koje su isticale transparente i mahale zastavama. No policija je formirala kordon, spriječivši ih da uđu u Istiklal, glavnu pješačku ulicu u toj četvrti.

S obzirom na to da im prolaz ulicom Istiklal nije dopušten, dio okupljenih se razišao.

Guverner Istanbula Ali Yerlikaya odlučio je zatvoriti stanicu metroa Taksim i dio sljedeće metro postaje Sishane, upozorivši da će svi putevi koji vode do glavnog trga biti blokirani.

“Sve ceste koje vode do Trga Taksim i ulice Istiklal bit će zatvorene, jer ta mjesta, po zakonu nisu klasificirana kao područja za okupljanje i demonstracije”, stoji u priopćenju gradonačelnikova ureda.

U njemu se kaže i da je vlada dopustila određene aktivnosti nevladinim organizacijama kako bi obilježile Međunarodni dan žena u gradu, no skup u ulici Istiklal nije dobio dopuštenje gradskih vlasti.

Prošle je godine na Međunarodni dan žena policija ispalila suzavac kako bi rastjerala velik broj žena koje su se okupile da bi organizirale marš u središtu grada.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,