Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istanbul: Hotel nudi besplatan smještaj gostima koji dolaze na otvorenje džamije Aja Sofije

Preuzmite sliku

Abdurrahman Baysoy, vlasnik Hotela Baykal, smještenog u distriktu Fatih, u Istanbulu, nudi besplatan smještaj u hotelu onima koji dolaze u grad na Bosforu radi prisustva otvorenju džamije Aja Sofije za molitve, 24. jula, javlja Anadolu Agency (AA).

 • Baysoy je, nakon odluke turskog suda i dekretom predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana da Aja Sofija ponovo postane džamija, želio dati svoj doprinos. Tako je donio odluku da hotel koji ima 25 soba i kapacitet 60 kreveta otvori svoja vrata za goste koji dolaze na otvorenje 24. jula.

  Hotel ne prima nove rezervacije i sve sobe je stavio na raspolaganje gostima koji iz drugih dijelova Turske, ali i inostranstva dolaze povodom otvorenja Aja Sofije za molitve.

 • Za AA je kazao kako su veoma sretni što se Aja Sofija nakon 86 godina vraća svojoj prethodnoj namjeni te da su zahvalni onima koji su doprinijeli donošenju ove odluke, a naročito predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

  Dodao je kako su željeli uraditi nešto za ljude iz Turske i inostranstva, bez obzira da li su muslimani ili ne, a koji dolaze u Istanbul radi svjedočenja ovom historijskom činu.

  ”One koji imaju problem sa smještajem, a žele biti ovdje, pozivamo da dođu i besplatno borave u našem hotelu”, rekao je Baysoy.

  Dodao je kako su svih 25 soba i 60 kreveta namijenili smještaju gostiju koji dolaze radi otvorenja Aja Sofije za molitve.

  ”Ideju o ovome smo podijelili i s članovima porodice, koji su pružili podršku. U tom periodu smo hotel namijenili za one koji dolaze radi Aja Sofije. Trenutno imamo nekoliko gostiju, ali ne primamo nove. Oni koji dolaze svjedočiti historijskom danu, mogu u našem hotelu boraviti taj dan, a napustiti ga u subotu 25. jula”, rekao je Baysoy.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje