Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ispovijest majke iz Ukrajine koja je sama morala sahraniti sina u dvorištu

Preuzmite sliku

Generalni sekretar UN-a pozvao je na nezavisnu istragu o smrti civila u Ukrajini nakon što je Rusija optužena za ratne zločine.

Kako su ukrajinske snage ponovo ušle u područja blizu glavnog grada Kijeva nakon što su se Rusi povukli, izvijestili su da su pronašli stotine tijela i masovne grobnice u gradu Buča.

Ekipa BBC-ja ušla je u mjesta nedaleko od Kijeva nakon povlačenje ruske vojske. Snimili su tijela civila koji su strijeljani i leže na ulici, neki s vezanim rukama i nogama.

Irina Kostenko je ispričala šta se događalo 10. marta, dana kada su Rusi ubili njenog jedinog sina Olekseja.

Živjeli su u maloj kući, u blizini mjesta gdje je Oleksej radio. Pokazala je da je Oleksejeva soba uništena u granatiranju, sedmicama prije nego što je ubijen.

“Sad sam potpuno sama. Moj sin je bio mlad, imao je samo 27 godina. Želio je samo da živi”, kazala je Irina Kostenko za BBC.

Za BBC je rekla da je njen sin bio u armiji, ali da je onoga dana kada je ubijen trebao ići na posao. Ubijen je po dolasku Rusa u grad. Irina je sahranila sina u svom dvorištu, nakon što je njegovo tijelo dovezla s ulice na kolicima.

“Pokrila sam grob dekom da ga zaštitim od pasa. Nema kovčega, morala sam ga zamotati u tepih“, priča Irina kroz suze.

Kaže da su Rusi došli u džipovima i s puškama, ubili su ga i otišli.

BBC je snimio tijela civila na ulicama – od kojih su neki bili vezani rukama i nogama. Rusija kaže da su slike ubistava civila “lažne”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,