Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Isplovila još tri broda sa ukrajinskim žitom

Preuzmite sliku

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da su tri broda sa ukupno 58 hiljada tona kukuruza iz ukrajinskih luka isplovila u petak prema Turskoj, Velikoj Britaniji i Irskoj.

Prvi brod Navist, pod zastavom Paname, isplovio je iz luke Odesa za Irsku sa 33.000 tona žitarica, navodi se u saopštenju ministarstva. Brod će proći inspekciju u Zajedničkom koordinacionom centru (JCC) u Istanbulu prije nego što nastavi plovidbu do konačnog odredišta.

Inspekcija tereta

Drugi brod Rojen, pod zastavom Malte, napustio je luku Černomorsk sa 13.000 tona žitarica, a konačno odredište mu je Velika Britanija, saopštilo je ministarstvo i dodalo da ga prati i Zajednički koordinacioni centar.

Treći brod Polarnet, pod zastavom Turske, koji je čekao u luci Černomorsk, uplovio je u luku Karasu u sjeverozapadnoj Turskoj. Brod koji prevozi 12.000 tona žitarica će tako biti podvrgnut inspekciji zajedničkog tima u Istanbulu.

U ponedjeljak je iz ukrajinske luke Odesa isplovio prvi brod sa žitom koji je potom iz Istanbula nastavio put prema Libanu nakon provjera u turskoj metropoli. Brod pod zastavom Siera Leona bio je natovaren kukuruzom.

Uz posredovanje Turske i Ujedinjenih naroda, Ukrajina i Rusija su u Istanbulu potpisale 22. jula sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka. Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući rute.

Pohvale Turskoj

Turska, koju je međunarodna zajednica pohvalila zbog posredničke uloge, koordinisala je s Moskvom i Kijevom otvaranje koridora iz ukrajinskog lučkog grada Odesa da bi globalne isporuke žitarica koje su bile zaustavljene zbog rusko-ukrajinskog rata od 24. februara bile nastavljene.​​​​​​​ (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,