Četvrtak, 4. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Islamofobi napali prvu bebu rođenu 2018. u Beču: Nadam se smrti u kolijevci

Preuzmite sliku

Asel je prva beba rođena u Beču u novoj godini, a umjesto uobičajenih poruka ljubavi dočekali su je pozivi na deportaciju, pa čak i smrt.

Asel Tamga rođena je u Beču u 12:47 sati po lokalnom vremenu na prvi dan 2018. godine. Sretna porodica objavila je na društvenim medijima fotografiju s novorođenom bebom, a umjesto uobičajenih pozdrava dočekale su je poruke mržnje te pozivi na smrt i deportaciju.

Fotografija prikazuje majku Naime i oca Alpera s novorođenom kćeri, a majka je prekrila glavu ružičastom maramom, zbog čega je beba postala meta ekstremno islamofobičnih napada.

Jedan od korisnika društvenih medija tako je napisao: “Nadam se smrti u kolijevci”, dok su ostali zahtijevali deportaciju bebe: “Deportirajte to smeće odmah”, napisao je drugi korisnik.

Nedugo zatim glavni tajnik Caritasa u Beču Klaus Schwertner osudio je govor mržnje putem Facebooka i primio više od 25 000 komentara s potporom porodici.

“U prvih nekoliko sati njenog života, slatka djevojčica postala je meta nevjerojatnog vala nasilnih komentara na internetu punih mržnje. Ovo je potpuno nova dimenzija mržnje na internetu, čija je meta nevino novorođenče”, objavio je Schwertner.

U Austriji se u posljednje vrijeme pojačao govor mržnje povezan sa ksenofobijom nakon velikog priljeva migranata u Europu, a antiimigrantski i antimuslimanski stav odražava se i u politici države, u kojoj je vlada u decembru ušla u koaliciju s ekstremno desnom Slobodarskom strankom (FPO), piše New York Times.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,