Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Iscijedili su mu krv: Objavljeni mučni detalji ubistva saudijskog novinara

Iako još nije poznato gdje se nalazi tijelo brutalno ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, provladine turske novine “Sabah” objavile su nove mučne detalje o njegovoj smrti.

Stručnjak za autopsiju Salah Muhammad al-Tubaigy navodno je bio zadužen da počisti nered nakon što su članovi odreda tima ubili novinara.

– Nakon ubistva, on je izvlačio krv iz vena i bacao je u umivaonik – pišu turske novine “Sabah”. Dodaju kako je upravo on bio taj koji je i raskomadao tijelo novinara.

Podsjetimo, saudijski novinar Jamal, koji je bio u egzilu u Sjedinjenim Državama od 2017. godine, ubijen je 2. oktobra u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu. Prema turskom tužilaštvu, on je zadavljen i zatim raskomadan.

Ankara navodi da je tu operaciju provelo 15 osoba koje je poslala Saudijska Arabija te da su napustili Tursku isti dan kada su počinili zločin. Otputovali su kući dvama privatnim letovima i jednim redovnim.

Užasan audiosnimak

Turski predsjednik Erdogan, koji je optužio “najviši nivo saudijske vlade” da je naredila tu operaciju, potvrdio je kako postoji audiosnimak ubistva, koju je, kako je rekao, podijelio s Washingtonom, Rijadom, Parizom, Berlinom i Londonom.

– Taj snimak je užasan. Čak je i član saudijske obavještajne službe bio toliko šokiran kada ju je poslušao da je rekao: “Ovaj mora da je bio na heroinu, samo neko ko uzima heroin bi to učinio”.

Kashoggijevo ubistvo izazvalo je šok i gnjev širom svijeta, ali svjetske sile nisu poduzele konkretne akcije protiv Saudijske Arabije, najveće svjetske izvoznice nafte i pristaše planova Washingtona za obuzdavanje utjecaja Irana na Bliskom istoku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,