Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Interesantna mapa: U kojoj evropskoj zemlji najviše mladih živi sa roditeljima?

Preuzmite sliku

Društvena mreža Reddit često zna biti dobar izvor veoma interesantnih činjenica. Tako je nedavno osvanula mapa sa procentom mladih odraslih osoba koji žive pod istim krovom kao i njihovi roditelji.

Tačnije, na Reddit Hrvatska objavljena je ta mapa.

Postoji puno faktora zašto roditelji i njihova djeca, mladi odrasli ljudi, žive pod istim krovom – kultura, religija i naravno, finansijski razlozi. Možda neočekivano, ali na prvom mjestu je Hrvatska.

Naime, prema istraživanju koje prenosi Landgeist, a koje je postalo popularan post na hrvatskom dijelu Reddita, u Hrvatskoj 80 posto mladih odraslih ljudi (25-29 godina) živi sa roditeljima, što je najviše u Evropi. Na drugom mjestu je Crna Gora sa 79 posto, a Srbija nije daleko, završili su na trećem mjestu, sa 76 procenata. Bosna i Hercegovina, začuđujuće, nije uvrštena u ovo istraživanje. Razlog je nepoznat.

  • Kada je u pitanju zemlja sa najnižim procentom, to je Danska, u kojoj on iznosi samo 4 posto. Slična je situacija i u drugim skandinavskim zemljama, u kojim je ovaj procenat ispod 10 posto. Niski procenti su također i u zapadnoj Evropi, pa se kreću od 16 posto u Holandiji do 52 posto u Irskoj.

    Ovi procenti se ipak povećavaju u istočnoj i južnoj Evropi, pa se tako sve zemlje Balkana nalaze u vrhu, sa brojkama iznad 70 procenata. (Oslobođenje)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , ,