Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Inflacija u evrozoni 3,4 posto zbog poskupljenja energenata

Preuzmite sliku

Stopa inflacije u evrozoni porasla je u septembru na 3,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, uglavnom podstaknuta skokom cijena energije, objavila je statistička kancelarija EU Evrostat.

To je najveća stopa u posljednjih 13 godina. Posljednji put godišnja inflacija bila je ovolika u septembru 2008. godine.

Ovo povećanje je nastavak trenda viđenog posljednjih mjeseci u rastu cijena zbog čega raste zabrinutost u EU.

U avgustu je godišnja stopa inflacije u 19 zemalja koje koriste euro bila tri posto, navodi se u saopštenju za javnost Eurostata.

Cijene energije u septembru su porasle za 17,4 posto u odnosu na prošlu godinu, u poređenju sa 15,4 posto u avgustu, navodi isti izvor.

Ministri EU, zvaničnici Evropske komisije i Evropski parlament trebalo bi sljedeće sedmice da razgovaraju o načinima za ublažavanje povećanja cijena. Lideri EU raspravljaće o tom pitanju na samitu 21. i 22. oktobra.

Veleprodajne cijene prirodnog gasa mesecima rastu, a cijena električne energije je takođe značajno porasla i potrošači to osjećaju u mnogim zemljama.

Strahuje se da bi rastuće cijene mogle dovesti do reakcije protiv plana EU da se u narednim godinama okrene ka obnovljivoj energiji.

Mnoge članice, uključujući Španiju, pozivaju na zajedničke akcije na nivou EU kako bi se obuzdalo povećanje cijena.

Ova stopa je znatno iznad novog godišnjeg cilja inflacije Evropske centralne banke od dva posto.

Analitičari predviđaju da će inflacija dostići vrhunac od oko četiri posto u posljednja tri mjeseca ove godine, da bi se krajem sljedeće godine spustila na ispod jedan posto. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,