Ponedjeljak, 23. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Imenovan osumnjičeni komandant ‘krvnik’ koji je predvodio ruske snage u Buči

Preuzmite sliku

Imenovan je osumnjičeni komandant ruskih operacija u ukrajinskom gradu u kojem su masakrirani civili.

Ukrajinski zvaničnici obećali su da će loviti “koljače iz Buče” nakon što su otkrivene stotine mrtvih civila dok su se snage Kremlja povlačile iz grada – što je izazvalo optužbe za ratne zločine, piše Mirror.

Kijevski obavještajni izvori imenovali su potpukovnika Azatbeka Omurbekova – koji predvodi 64. odvojenu motorizovanu brigadu koja je okupirala region – za komandanta u toj oblasti. Sve veći dokazi ukazuju na barbarstvo u Buči sa silovanim i streljanim lokalnim ženama i djecom, a rastu zahjtevi za odgovornošću za zločine snaga Vladimira Putina, prenosi Tuzlanski.ba.

Ukrajinski reporter Evgenij Spirin rekao je:

Nekoj ubijenoj djeci su bile vezane ruke. Djeca…. Vezivali su djecu. Bilo je strijeljanih pasa. Irpen, Buča, Dmitrijevka. Kako živjeti s tim i isplati li se uopće živjeti? Kako da to sebi objasnim, kako? Moraju prestati postojati. Svi oni moraju biti uništeni, svaki od njih, pretvoreni u prah, u blato, u glinu, svi oni.”

Ukrajinski aktivisti i istražitelji interneta identificirali su prisustvo Omurbekovljevih snaga – koje se inače nalaze na dalekom istoku Rusije – i niza drugih ruskih vojnih jedinica. Grupa dobrovoljaca Tretja Sila je izvijestila:

„U Buči je bila vojna jedinica 51460 iz sela Knjaze-Volkonskoe, oblast Habarovsk… Uskoro će sve ove ubice, silovatelji i pljačkaši biti poznati po imenima.”

Volonteri InformNapalma imenovali su Omurbekova kao jedinicu 51460 64. odvojene motorizovane brigade zbog sumnje u groteskne ratne zločine u Buči. U gradu su, prema tvrdnjama Ukrajinaca, bile i snage: Iz Pete zasebne gardijske tenkovske brigade 36. armije ruskog Istočnog vojnog okruga, 331. padobranskog jurišnog puka 98. vazdušno-desantne divizije, 137. padobranskog jurišnog puka 106. vazdušno-desantne divizije 104. i 234. vazdušno-jurišni puk 76. gardijske vazdušno-jurišne divizije, 14. i 45. zasebne gardijske brigade specijalne namene; 63. specijalni operativni puk Ruske nacionalne garde i 155. zasebna gardijska brigada marinaca Pacifičke flote.

Do sada nije imenovan nijedan komandant iz ovih snaga osim Omurbekova. Ruski izvori su uzvratili tvrdeći da su Ukrajinci odgovorni za zločine u Buči i drugim lokacijama – i da su krivi za ratne zločine.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao je: “Rusko ministarstvo odbrane je u potpunosti odbacilo ove lažne optužbe. Želio bih da istaknem da su ruske trupe napustile Buču 30. marta. Želim sa punom odgovornošću da naglasim da nijedan civil nije stradao od nasilja kada je grad bio pod kontrolom Oružanih snaga Rusije.

Naprotiv, naši vojnici su isporučili 452 tone humanitarne pomoći za civile. U međuvremenu, činjenica da su ukrajinske oružane snage granatirale grad Buču odmah nakon što su ruske trupe napustile, namjerno je ignorisana u SAD. To je ono što je moglo uzrokovati civilne žrtve. Uz to, režim u Kijevu očigledno pokušava da za svoje zločine okrivi Rusiju.” (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje