Ponedjeljak, 23. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ikea otvorila prvu prodavnicu polovnog namještaja u Švedskoj

Ikea je otvorila svoju prvu prodavnicu polovnog nameštaja u istoriji izvan švedske prijestonice, u gradu Eskilstuna, u tamošnjem tržnom centru. U njemu će prikupiti oštećene komade, obnoviti ih i ponovo prodati po nižoj cijeni od originalne.

Recikliranje starog namještaja i njegova preprodaja dio su novog modela ovog švedskog giganta, koji nastoji postati ekološki prihvatljiviji, a do 2030. godine postati “potpuno kružna i klimatski prihvatljiva kompanija”.

Tvrtka će početi nuditi mogućnost kupovine rabljenog namještaja od kupaca u svim svojim trgovinama, osim što će polovne komade prodavati samo u Eskilstunu. To je pilot trgovina koja će se pažljivo nadgledati i po potrebi prilagoditi.

Lokacije u trgovačkom centru ReTuna u Eskilstunu su odabrane namjerno, jer se pored centra nalazi stanica za reciklažu, a trgovački centar smatra se ekološki orijentiranim. Uglavnom prodaje polovne predmete i organski i održivo proizvedene proizvode.

Prodajom rabljenog namještaja u ReTuna centru Ikea će pokušati otkriti zašto se određeni komadi često bacaju, u kakvom su stanju kada ih kupci više ne žele koristiti, a prije svega, koliki je interes za rabljene, ali obnovljene dijelove namještaja.

Otvaranje istorijske trgovine privuklo je mnogo kupaca, koji su je, uprkos pogoršanoj epidemiološkoj slici u zemlji, posjetili bez zaštitnih maski. Čak je i njihov premijer Stefan Löfven, koji je u samoizolaciji zbog slučaja infekcije u svom društvenom krugu, upozorio da se stvari brzo razvijaju u pogrešnom smjeru. – Sve je više ljudi zaraženo. Mnogi umiru. Ovo je ozbiljna situacija, rekao je. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje