Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

I policiji je dosta Paludana: Spriječili novo paljenje Kur‘ana

Preuzmite sliku

Nakon što je već zapalio nekoliko Kur‘ana, koji su izazvali žestoke nerede u Švedskoj, vođa krajnje desničarske Striktne čvrstog kursa Rasmus Paludan je zatražio dozvolu za održavanje skupa kako bi zapalio primjerak Kur‘ana u švedskom gradu Borasu, što mu policija ove države nije odobrila.

Kao razlog odbijanja zahtjeva naveli su da njegovu retoriku prate neredi i haos.

– Vidjeli smo ranije kako su ljudi bili izloženi ozbiljnoj opasnosti, a pripadnici policije povrijeđeni. Nasilje nikako ne treba prihvatiti kao izraz nezadovoljstva Paludanom. Dužnost policije je da garantuje sigurnost, navodi se u saopćenju.

Paludan, koji ima dansko i švedsko državljanstvo, u raznim gradovima Danske od 2017. godine izaziva provokacije paljenjem Kur‘ana.

Tokom ramazana, muslimanskog mjeseca posta, prošle godine, Paludan je također izazivao provokacije u prisustvu policije u blizini muslimanskih naselja i džamija.

Paludan je proteklih dana paljenjem primjeraka Kur‘ana izazvao provokacije i u Stockholmu, glavnom gradu Švedske, te drugim švedskim gradovima, uključujući Malmo, Norkopin i Jonkoping.

Demonstranti, koji su tražili da švedske vlasti zaustave Paludana, napadali su policiju kamenicama te palili gume na putevima. U incidentima su povrijeđena 104 policajca i 14 demonstranata, a spaljivanjem je uništeno oko 20 policijskih vozila. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje