Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

I Nijemci jedva spajaju kraj s krajem: Svakoj trećoj osobi plaća nije dovoljna za život

Preuzmite sliku

Posebno su pogođeni zaposlenici s neto primanjima manjim od 2000 eura, objavila je internet stranica za zapošljavanje i popise poslova Indeed. Rezultati se temelje na anketi 1000 zaposlenika u Njemačkoj.

Njemačka je, kao i druge zemlje, pogođena rekordnom inflacijom. Eksplozija cijena energenata i hrane postala je golem teret za mnoge porodice.

Sve veći troškovi života otežavaju posao zaposlenicima u Njemačkoj. Prema istraživanju, svaki treći zaposlenik više ne može spojiti kraj s krajem mjesečnom plaćom, piše Fenix magazin.

Posebno su pogođeni zaposlenici s neto primanjima manjima od 2.000 eura, objavila je internet stranica za zapošljavanje i popise poslova Indeed. Rezultati se temelje na anketi 1000 zaposlenika u Njemačkoj.

Za 47 posto ispitanih opcija je prelazak na bolje plaćenu poziciju. Ako ne žele promijeniti posao, pregovaranje o plaćama ostaje: više od polovice ispitanika (55 posto) zbog visoke inflacije želi povećanje plaća. Pet posto je već poduzelo ovaj korak, tek nešto manje od trećine ispitanih ne želi pregovarati o većoj plaći uprkos visokoj stopi inflacije.

Gotovo polovica zaposlenih smatra prikladnim povećanje plaće od šest do deset posto dok svaki četvrti zaposlenik zahtijeva povećanje plate od jedanaest do 15 posto.

U razgovoru sa šefom 54 posto zaposlenih opravdalo bi potražnju za većim plaćama trenutačno visokim nivoom inflacije, dok bi se 43 posto osvrnulo na vlastiti učinak. Povećanje plaće zbog vlastitog iskustva tražilo bi 28 posto zaposlenika. Povećano opterećenje (24 posto) i nedostatak kvalificiranih radnika (22 posto) također bi poslužili kao argumenti zaposlenicima.

Istraživanje je pokazalo i da 70 posto poslodavaca do sada nije povećalo plaće. Plaće su povećane samo u jedanaest posto tvrtki, a posebna isplata bila je deset posto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,