Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

I Nijemci iseljavaju, najviše zbog plata: Evo u koje zemlje odlaze

Preuzmite sliku

Njemački emigranti pretežno su visoko obrazovani akademski građani u najboljim godinama: 76 posto njih ima univerzitetsku diplomu ili su doktori nauke, dakle tri četvrtine, mada samo četvrtina njemačkog stanovništva ima visoko obrazovanje. Većina je stara između 20 i 40 godina. To proizlazi iz studije Saveznog zavoda za istraživanje stanovništva.

Prema ovoj studiji, velik dio ispitanika emigrirao je iz profesionalnih razloga. ”Često se radi o sljedećem koraku u karijeri”, rekao je politolog Andreas Ette prilikom predstavljanju rezultata studije u Berlinu.

Samo 18 posto ispitanika je odgovorilo da Njemačku napušta zbog nezadovoljstva životom u ovoj zemlji, prenosi Deutsche Welle.

Prednosti i nedostaci iseljavanja

Za većinu emigranta odlazak u inostranstvo se isplatio i finansijski. ”Više od 60 posto ispitanika reklo je da im je neto prihod kućanstva u inostranstvu bolji ili puno bolji od plate koju su imali posljednjih mjeseci u Njemačkoj”, rekao je Ette. U prosjeku se neto lični prihod povećao za 1186 eura mjesečno.

To veliko povećanje prihoda ostaje čak i kada se u obzir uzme različita kupovna moć zemalja u koje su Nijemci emigrirali. Pokazalo se da su od povećanja neto prihoda u inostranstvu profitirali svi emigranti, a pogotovo oni koji nemaju visoku stručnu spremu.

Međutim, postoje i negativne posljedice emigracije: Za 40 posto iseljenika društveni kontakti su se u inostranstvu malo pogoršali.

Prema Saveznom zavodu za istraživanje stanovništva, u inostrantvu trenutno živi oko četiri miliona Nijemaca. Svake godine u prosjeku 180.000 njemačkih građana napusti zemlju. U istom razdoblju oko 130.000 se vrati. Zbog toga Njemačkoj ne prijeti trajni gubitak kvalificiranih radnika, takozvani ‘odljev mozgova’. Studija pokazuje da je boravak u inosranstvu obično privremen i traje samo nekoliko godina. Politolog Andreas Ette kaže da bi se prije moglo govoriti o ”cirkulaciji mozgova”.

Posebno popularna Švicarska

U proteklih deset godina Švicarska je bila daleko najpopularnije odredište njemačkih emigranata. Skoro 200.000 Nijemaca preselilo se u susjednu zemlju. 127.000 je otišlo u Sjedinjene Američke Države, 108.000 u Austriju i 82.000 u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Stopa iseljenika iz Njemačke je s 5,1 posto relativno visoka u odnosu na druge industrijske zemlje. Tako se, primjerice, iz SAD-a iseljava 0,7 posto stanovništva, iz Japana 0,6, dok Poljska bilježi visokih 10 posto.

Ova studija German Emigration and Remigration Panel Study (GERPS) potpuno je preokrenula tradicionalni pristup istraživanja migracije: ne istražuje imigrante u njihovoj ciljnoj zemlji, već se koncentrira na emigrante iz određene zemlje koji odlaze na različita odredišta u svijetu.

Ovu studiju je Savezni zavod za istraživanje stanovništva iz Wiesbadena radio sa sociolozima Univerziteta Duisburg-Essen. Anketirano je više od 10.000 njemačkih državljana u dobi od 20 do 70 godina koji su se preselili u inozemstvo u razdoblju između jula 2017. i juna 2018. godine ili su se u istom razdoblju iz inostranstva vratili u Njemačku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,