Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hulusi Akar: Turska nije pobornih tenzija, već samo štiti svoje interese

Preuzmite sliku

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar komentirao je situaciju na istočnom Mediteranu i poručio da Turska nije pobornik tenzija, već da samo odlučno štiti vlastita prava i interese, javlja Anadolu Agency (AA).

Resorni turski ministar Akar je u društvu vojnog vrha Turske posjetio Ujedinjeni zračni operativni centar u Eskišehiru, a u obraćanju prisutnim je komentarisao i aktuelnu situaciju na istočnom Mediteranu, Kipru i Egejskom moru.

Naglasivši da Turska poštuje politički i teritorijalni integritet i cjelovitost svih njenih komšija, Akar je kazao da je također važno da svi znaju da Turska ni u najmanjoj mjeri neće odstupiti od svojih prava, niti će bilo kome dozvoliti da joj ugrožava njena prava i interese.

“Neki su prešli hiljade kilometara kako bi se na Sredozemlju igrali kabadahije i glumili anđele čuvare. To je neprihvatljivo. Kako su došli, tako će i otići“, poručio je Akar.

Ističući kako Turska postupa u skladu s međunarodnim i pomorskim pravom, odlukama sudova, preuzetim obavezama i s dobrosusjednim namjerama, Akar je kazao kako Grčka, iza koje je stala Francuska, pa i Evropska unija, iznosi nelogične i nerazumne tvrdnje.

I da cijeli svijet dovedete, nikada nećete moći objasniti svoje tvrdnje da je dva i dva pet. To jednostavno nije tačno. Bez obzira ko iza vas stane, dva i dva su četiri i to ne možete promijeniti. Kipar je naše nacionalno pitanje. Kako god smo 1974. godine branili prava naše tamošnje braće, tako smo to spremni učiniti i ove, 2020. godine“, poručio je Akar.

On je dalje kazao da je Grčka, oprečno Sporazumu iz Lozane, naoružala 16 otoka te je poručio da Turska to više neće dozvoljavati, ali da je i dalje pobornik dijaloga i pregovora.

“Grčka i Turska… Međutim, ovdje imamo i nasilnike s kojima se teško sporazumjeti. Primjer je Francuska koja nije garant niti potpisnica nikakvog sporazuma. Nisi čak ni predstavnica Evropske unije, pa s kojim pravom dolaziš ovamo? Prošlo je vrijeme razmetanja hrabrošću kada ste mogli samovoljno ustajati i praviti se hrabrim“, poručio je Akar.

Naglasivši da Turska nije pobornik tenzija, Akar je kazao da i od svih prijatelja i saveznika očekuje da objektivno, razumno i racionalno prustupaju pitanjima.

“Ova situacija se i može samo tako riješiti. Ukoliko ukinete embargo na oružje na Kipru, pokušate promijeniti ravnotežu na terenu, to neće donijeti mir, već konflikt. To svi treba da znaju“, zaključio je Akar. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,