Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvat kažnjen u Njemačkoj s 43.915 eura, nije plaćao radnike

Preuzmite sliku

Tokom ispitivanja poslodavac je izjavio da ne poznaje srpske radnike.

Glavni carinski ured u Karlsruheu izrekao je novčanu kaznu od 43.915 eura poduzetniku s područja Karlsruhea zbog nezakonitog zapošljavanja radnika bez valjanih boravišnih dozvola, kršenja obveze trenutne prijave i doprinosa za socijalno osiguranje kao i neisplate zakonske minimalne plaće.

U sklopu policijske kontrole gradilišta, provjereno je dvoje srpskih radnika koji su ilegalno boravili i radili u Njemačkoj, prenosi Fenix-magazin.

Suprotno obećanjima poslodavca, nisu imali valjanu boravišnu dozvolu koja im daje pravo na rad. Dobili su izgon iz Njemačke i zabranjen im je ulazak i boravak više od dvije godine.

Daljnjim istragama financijske kontrole protiv ilegalnog rada (FKS) Glavnog carinskog ureda u Karlsruheu utvrđeno je da je poslodavac sa sjedištem u Karlsruheu dvojicu Srba koristio na gradilištu njemačkog trgovačkog lanca.

Tamo mu je povjereno izvođenje građevinskih radova kao podizvođaču. Međutim, tijekom kontrole ustanovljeno je da radnici imaju besplatan smještaj ali nisu dobili plaće. Uz to, istražitelji su uspjeli dokazati da 39-godišnji Hrvat nije podnio prijave za svoje zaposlenike i nije uplatio doprinose za socijalno osiguranje (zdravstveno, mirovinsko…). Tokom ispitivanja poslodavac je izjavio da ne poznaje srpske radnike.

Međutim, nakon opsežnih istraga Glavnog carinskog ureda u Karlsruheu, njegov iskaz je pobijen. Poslodavac je prihvatio novčanu kaznu, koju sada otplaćuju na rate, saopćeno je iz policije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,