Petak, 12. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Holandski novinar ‘upao’ na tajni sastanak ministara odbrane Evropske unije

Preuzmite sliku

Nakon što je holandska ministrica odbrane Ank Bijleved na društvenim mrežama podijelila podatke za ulazak na online sastanak ministara odbrane Evropske unije, holandski novinar je odlučio to iskoristiti i “upasti” na sastanak, prenosi Anadolu Agency (AA).

Novinar televizije RTL Nieuws za oblast tehnologije Daniel Verlaan iskoristio je svoju moć zapažanja i pristupio online sastanku ministara odbrane EU. Ministrica odbrane Holandije Bijleved je greškom na društvenim mrežama objavila fotografiju na kojoj se moglo vidjeti pet od ukupno šest cifara šifre za pristup pomenutom sastanku.

Verlaan je nakon nekoliko pokušaja uspio pogoditi i šesti broj šifre i pristupio je sastanku. Televizija RTL Nieuws je zabilježila momenat kada je spojen na sastanak, nakon čega je pozdravio prisutne ministre.

Sastankom je predsjedavao visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell. Nakon što je primijetio “nepozvanog gosta”, upitao ga je: “Da li ste svjesni da ste ušli na tajni sastanak”. Verlaanov odgovor je bio: “Da, oprostite. Ja sam holandski novinar. Žao mi je što sam prekinuo vaš sastanak. Upravo ga napuštam.”

Tokom kratkog razgovora popraćenog smijehom, Borrell je novinaru poručio da hitno treba napustiti sastanak.

“Znate li da je ovo krivično djelo? Bilo bi dobro da napustite sastanak prije nego što dođe policija”, poručio je Borrell.

Neimonvani evropski dužnosnik je potvrdio da je nakon ovog “incidenta” sastanak prekinut. Pojasnio je kako je riječ o nezakonitom pristupanju sastanku i da su nadležne vlasti obavještene.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje